Virgil Popescu promite: România nu va avea probleme cu gazele naturale. ”Ne uităm la SUA, la Azerbaidjan”

Virgil Popescu a anunțat, de asemenea, că românii trebuie să fie asigurați după 1 aprilie
Virgil Popescu a anunțat, de asemenea, că românii trebuie să fie asigurați după 1 aprilie

Un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României, care îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii, a asigurat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării", a spus ministrul la o conferință de profil, relatează Agerpres.

Potrivit spuselor sale, ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor. "Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat - n.r.), la Statele Unite, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom", a explicat Popescu.

Se modifică Legea offshore

El a anunțat că în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România ale gazelor.

Preţul gazelor este în scădere pe bursele internaţionale, a mai spus Popescu. De exemplu, acum este la jumătate faţă de preţul din decembrie.

Românii vor fi asigurați de la 1 aprilie

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: "Am avut ieri o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie". El a adăugat că va face publice aceste măsuri după ce acestea vor fi validate în coaliţie.

Citește și Furnizorii de energie își cer banii din plafonare și compensare

Aurul şi petrolul s-au aflat în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a materiilor prime după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse "să menţină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, transmite Bloomberg.

La bursa ICE din Londra, prețul barilului marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a depășit, marți, la contractele futures cu livrare în aprilie 97 de dolari, pentru prima dată din septembrie 2014, potrivit datelor platformei de tranzacționare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel