Ministrul Economiei, EXPLICAȚII clare. Ce trebuie să facă FIRMELE. Când vine primul AJUTOR

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Virgil Popescu, ministrul Economiei, explică cine are nevoie de certificatul pentru situații de urgență și ce trebuie să facă IMM-urile/companiile pentru a putea beneficia de ajutor pentru șomajul tehnic. 

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a explicat în direct la România TV ce trebuie să facă exact companiile care au fost afectate de criza coronavirusului și când ar putea să primească primul ajutor. 

”Lucrăm la un software pentru că dorim ca acest certificat de situații de urgență să fie eliberat transparent, online, fără nicio interacțiune între IMM sau companie afectată și minister. Probabil că la începutul săptămânii viitoare vom avea soft-ul funcțional. Dar, pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj, de acel șomaj tehnic, nu este nevoie de acel certificat de situații de urgență. De certificat beneficiază firmele care sunt afectate de coronavirus.

Ce trebuie să facă firmele

Pentru șomaj tehnic este nevoie doar de o declarație pe propria răspundere pe care trebuie să o depună angajatorii în agențiile județene de șomaj din care reiese că încasările din luna martie au scăzut cu minim 25% față de media lunilor ianuarie și februarie. De certificatul de situații de urgență, în schimb, vor avea nevoie IMM-urile care au fost închise prin Ordonanțele Militare, adică barurile, cafenelele, restaurantele, magazinele din mall-uri, etc. pentru a putea beneficia de amânare la plata utilităților, pentru a putea beneficia inclusiv în instanță să poată invoca forța majoră

Când să depuneți declarația

Eu dacă aș fi o companie aș depune această declarație imediat la începutul lunii aprilie, între 1-5 aprilie, să pot arăta că au scăzut încasările în luna martie față de media lunilor ianuarie și februarie, iar eu sunt convins că agențiile de șomaj vor face aceste plăți până la jumătatea lunii aprilie. Vor fi banii în conturile oamenilor. Salariul din cursul lunii martie va fi primul suportat de stat. Ajutorul de șomaj aferent lunii martie”, a completat Virgil Popescu în direct la România TV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel