UPDATE: MAE, prima reacție. Ministrul de Externe din Ungaria, atac la Klaus Iohannis: Este un politician extrem de anti-ungar

Ministrul de Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, a lansat un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis, după ce Klaus Iohannis a sesizat CCR despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei.

UPDATE:  MAE respinge ca "inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar, cu privire la şeful statului român".

"Decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România", transmite ministerul.

"Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza", mai transmite MAE.

__________________________________________________________________________________________

"Din păcate, președintele României este un politician extrem de anti-ungar. El implică constant Ungaria și Guvernul maghiar în campania electorală românească. Mai mult, acum dăunează intenționat colaborării româno-maghiare și împiedică probleme care sunt importante atât pentru poporul maghiar, cât și pentru cel român. Vetoul pentru deschiderea unei noi treceri de frontieră nu este altceva decât un obstacol deliberat în apropierea celor două națiuni. Guvernul maghiar rămâne angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece acest lucru este și în interesul maghiarilor care locuiesc în Transilvania și Secuime” susține Szijjártó Péter.

Iohannis, sesizare la CCR

Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria), scrie Mediafx.

Iohannis arată în sesizare că Parlamentul României a transmis, în 2 iunie 2020, președintelui României, pentru promulgare, Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

"Parlamentul limitează libertatea Guvernului"

"Apreciem că legea dedusă controlului de constituționalitate contravine dispozițiilor constituționale (...) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat, (...) conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”, se arată în sesizare.

"Așadar, prin legea criticată, Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-și manifesta voința cu privire la o anumită problemă de politică externă. Astfel, Guvernul este obligat să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării/inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat”, se mai arată în sesizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel