Ministrul Dan Vîlceanu: Am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi

Dan Vîlceanu
Dan Vîlceanu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat, joi, că a fost creditat contul din Banca Naţională cu 1,9 miliarde euro din componenta de împrumuturi a PNRR, iar în acest moment „putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi”.

„Astăzi (n.r. joi, 13 ianuarie), s-a întâmplat un lucru care sunt convins că interesează, având în vedere întrebările multiple din ultima perioadă legate de PNRR, de avansul pe care l-am primit în decembrie pe partea de granturi, de avansul pe care l-am primit în această dimineață pe partea de împrumuturi. În urmă cu două zile, Comisia Europeană a luat această decizie şi astăzi a fost creditat contul din Banca Naţională şi încă 1,9 miliarde euro au intrat pe partea de împrumuturi în contul deschis la BNR în această dimineaţă. Practic, în acest moment, putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi şi urmează ca, după finalizarea tuturor procedurilor pe care le mai avem pentru a operaţionaliza toate circuitele din PNRR, şi aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare care este acum în lucru, să putem începe, practic, să facem şi demersuri pentru a trage aceşti bani”, a spus ministrul Dan Vîlceanu.

„Vreau să vă spun că prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul doi din acest an, aşa este calendarul în PNRR. Va fi o cerere de plată prin care, în urma jaloanelor şi ţintelor pe care le-am avut până la sfârşitul anului 2021, vom putea trage aproximativ 2 miliarde euro din partea de granturi şi 900 de milioane euro din partea de împrumuturi, urmând ca, la fiecare cerere de plată, să se storneze practic din împrumut o sumă, astfel încât, până la finalul PNRR, tot ce am primit bani cu împrumut să fie reţinut din celelalte tranşe pe care le tragem prin acest Mecanism de Redresare şi Rezilienţă", a explicat Dan Vîlceanu.

Comisia Europeană a virat 1,942 miliarde de euro în contul Ministerului Finanţelor (MF) deschis la BNR, suma reprezentând prefinanţarea de 13% din împrumutul de aproximativ 14,94 miliarde de euro contractat de România în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat joi MF.

De asemenea, ministrul Dan Vîlceanu a vorbit și despre proiecte importante pentru România „pe care încercăm să le deblocăm”. „Au fost blocate din diverse motive care nu țin de Ministerul Fondurilor Europene”, a subliniat ministrul.

Mai multe, în următoarea filmare:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel