Ministrul Culturii, mesaj de Ziua Europei: Din păcate, modelul european este din nou pus la încercare de demonii trecutului

Într-un articol postat pe blogul personal cu ocazia zilei de 9 Mai, care marchează o triplă sărbătoare - Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, atrage atenția asupra necesității dialogului între liderii europeni, pentru a evita repetarea unor greșeli care au marcat secolul trecut.

”Ideea părinților fondatori ai construcției europene era aceea de a face imposibilă repetarea ororilor celor două războaie mondiale din prima jumătate a secolului XX în Europa. Modelul propus a fost un succes și a permis stabilizarea continentului în timpul Războiului Rece dar și după căderea comunismului și destrămarea URSS.

Din păcate, modelul european este din nou pus la încercare de demonii trecutului: egoisme naționale, rasism, antisemitism, extremism politic, țări revizioniste, politici revanșarde. Se pare că am uitat istoria secolului trecut, care este istoria unui mare eșec democratic.

Europa are nevoie de mai multă democrație în relațiile dintre state, atât între statele membre ale UE, cât și între UE și ceilalți actori naționali europeni. Dialogul, și nu confruntarea, este instrumentul care poate reduce tensiunea și evita înrăutățirea lucrurilor.

Noi, românii, ne-am atins, în acești 25 de ani trecuți de la ieșirea din totalitarismul comunist, obiectivele strategice. Acum, împreună cu ceilalți membri ai UE, cu partenerii noștri americani, trebuie să lucrăm pentru a păstra ce am câștigat în acești 70 de ani de la sfârșitul războiului: pacea”, este de părere ministrul Ionuț Vulpescu.

Vezi și: Ioan Ghișe nu participă la recepția organizată de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, de Ziua Europei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel