Ministrul Budăi, întrebat de Chirieac despre salariul minim european. Veniturile ar porni de la 2.000 de lei în România

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Bogdan Chirieac și Marius Budăi au discutat despre directiva salariului minim european.

Analistul politic Bogdan Chirieac și ministrul Muncii, Marius Budăi, au discutat despre salariul minim european și implicațiile pe care l-ar avea această măsură la noi în țară, la România TV, duminică seara.

„La chestiunea aceasta cu salariul minim european aveți și niște date preliminare despre cât ar putea fi salariul minim în România când se va implementa această directivă?”, a întrebat Chirieac.

„Depinde de nivelul mediu sau median de la acea dată. Știți că de la punerea în aplicare a unei directive, statele membre au la dispoziție maxim 2 ani pentru a transpune o directivă. Dacă vorbim acum în România că avem un salariu mediu net care se apropie de 4.000 de lei, vom vedea ce înseamnă 50% și dacă înseamnă o creștere de la 1.550 de lei la 2.000 de lei”, a răspuns ministrul Muncii.

„Cumva așa ar putea să fie. Ținând seama că s-ar putea implementa această măsură peste 2 ani, deși de la directiva Copyright au trecut acești ani și nu s-a implementat încă, salariul minim net ar putea ajunge undeva la 2.000 de lei în România”, a adăugat Bogdan Chirieac.

Ministrul Budăi confirmă că este vorba de un venit minim de 2.000 lei pe lună

„Da, cam așa ar fi, acum, la această dată. Dar să vedem atunci când va fi implementată directiva ce salariu mediu vom avea, sperăm să fie mai mare, cum să nu. Vom vedea atunci, acum la datele actuale cam astea sunt cifrele”, a mai precizat Marius Budăi.

„Companiile care vă vor anunța că nu pot plăti acest salariu, de exemplu firmele care lucrează în textile, ce vor face?”, a mai întrebat analistul politic.

Marius Budăi, apel către mediul de afaceri: Să terminăm cu sărăcia în muncă

„Domnule Chirieac, eu am făcut în 2019 un apel respectuos către mediul de afaceri. Trebuie să terminăm cu sărăcia în muncă. Dacă ne punem în locul oamenilor care trăiesc cu 1.500 lei... eu am spus-o și la Bruxelles. I-am invitat pe cei de acolo să facem un exercițiu și o lună să trăim cu pensia minimă, care este 200 de euro în România.

Să vedem dacă putem și să închiriem o locuință, să plătim și utilitățile, să trimitem și copiii la școală. Spuneam că am făcut un apel respectuos către mediul de afaceri în 2019, revin la această idee. Până la urmă resursa umană este cea mai importantă resursă de pe Pământ. Dacă mediul privat se va gândi la resursa umană așa cum trebuie să o facă, aceștia se vor simți respectați și vor crește și randamentul muncii”, a explicat Budăi.

„N-am nicio îndoială că așa stau lucrurile, dar știți că ultima majorare de salariu minim a închis foarte multe fabrici”, a replicat Chirieac.

Miniștrii Muncii din UE au convenit asupra salariului minim european

„Astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniștrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european”, a scris joi pe Facebook Marius Budăi.

Acesta este de părere că un astfel de instrument ar ajuta în lupta împotriva sărăciei în muncă. „Personal cred că unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument”, a mai scris ministrul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel