Ministrul Agriculturii: "E cea mai mare realizare din ultimii 10 ani"

Ordonanța de urgență pentru înființarea fondurilor mutuale în agricultură a fost aprobată de Guvern. Astfel, fermierii vor putea fi protejați integral și de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări.

"Odată cu înfiinţarea fondurilor mutuale, fermierii români nu mai riscă absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferenţe de piaţă, din pierderi de venit. Cred că înfiinţarea fondului mutual reprezintă cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani", a spus, vineri, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Președintele PC susține că paticiparea la fondul mutual îi va proteja pe fermieri de riscurile neacoperite de societățile de asigurări, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă. "Fermierii vor avea posibilitatea, pe lângă societăţile de asigurări, să cotizeze la un fond mutual creat şi sprijinit de către Comisia Europeană pe baza unui ONG care va fi înfiinţat, costurile de funcţionare urmând să fie suportate pentru o perioadă de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurală pe care România le va avea la dispoziţie", a declarat Daniel Constantin.

Cum va funcționa fondul mutual

Fondul poate fi creat de către fermierii care deţin cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a României și va fi constituit din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor. "De exemplu, dacă în producţia pe care un fermier o înregistrează într-un an obţine o diferenţă de 100.000 de euro faţă de anul trecut, fermierul poate să-şi acopere această diferenţă, numai dacă pierderea este încadrată într-o anumită cauză pe care noi o vom defini în perioada următoare prin norme metodologice. Fermierul poate să-şi recupereze de la fondul mutual întreaga sumă de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca şi contribuţie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii şi 35.000 euro din contribuţiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmând ca statul după aceea 75% din acei 65.000 de euro să recupereze din fonduri europene", a arătat ministrul Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel