Ministru tehnocrat: Guvernarea nu a fost perfectă

Guvernul tehnocrat s-a lovit, în acest an de mandat, de o rezistență din partea sistemului, care era obișnuit cu un mod de guvernare ”ierarhic, bazat pe frică” și, uneori, pe ”anularea inițiativei”, ceea ce a contribuit la incapacitatea de a desăvârși reforme precum cea din administrația publică, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la emisiunea ”Deschide Lumea” de la Realitatea TV, moderată de Edward Pastia.

"Schimbarea pe care acest guvern a produs-o este legată de mentalitate. A arătat oamenilor că se poate guverna către ei, nu către interse de capturare a statului, de gașcă de partid, de lucruri distrase de la bugetul public către interese meschine", a declarat Dragoș Pîslaru.

Acesta a amintit că, în noiembrie 2015, ministrul Muncii de la acea vreme ar fi spus reprezentanților ONU că în România nu există nicio problemă nici cu sărăcia, nici cu minoritatea romă. "Numai recunoscând lucrurile putem progresa", a completat Pîslaru.

"Ne-am lovit de o rezistență din partea sistemului"

Ministrul susține că în acest an de guvernare, cabinetul Cioloș s-a lovit de o "rezistență mare a sistemului", menționând că miniștrii tehnocrați au dorit să guverneze "colegial", însă modul în care erau obișnuiți colegii lor "era ierarhic, cu un management bazat pe frică, pe anularea inițiativei". "Am avut obstacole, ambiții mult prea mari față de perioada de mandat", a recunoscut acesta.

Cred că nu trebuie să subapreciem capacitatea românilor de a face diferența între o atitudine care să propulseze România în rândul țărilor civilizate și o atitudine retrogradă, este de părere Dragoș Pîslaru.

"Programul PSD, efect halucinogen"

Ministrul Muncii cataloghează programul PSD drept unul cu efect halucinogen, explicând că "vrea să ne convingă că putem să avem mai puține venituri la stat și cheltuieli mai mari în beneficiul oamenilor".

În opinia lui Pîslaru, românii nu mai pot fi păcăliți de promisiuni politice. "Cred că lumea știe să discearnă. România se află într-o fază în care nu mai poate fi atât e ușor dusă cu zăhărelul de promisiuni electorale", spune el.

Referitor la domeniul asistenței sociale, ministrul susține că se remarcă o "iporcizie" în modul în care au fost adresate categoriile vulnerabile.

"Observăm fenomenul excluziunii - beneficiile din lege nu ajung la oamenii care au nevoie de ele. De asemenea, avem și fenomenul incluziunii - sistemul nostru de beneficii sociale se duce la persoane care uzurpă acest sistem, în sensul că, de exemplu, pe aceeași stradă sunt 10 persoane cu certificat de handicap de grav. Aceste fraude au fost tolerate, iar Inspecției Sociale, care putea să facă ceva în acest domeniu, i s-au tăiat toate competențele", a afirmat Pîslaru, subliniind că, în mandatul său, s-a reușit deblocarea unei ordonanțe care unifica Inspecția Socială cu Inspecția Muncii - "am creat un statut al inspectorului social care creează un sistem de sancțiuni unitar".

Reforma administrației publice nu a fost desăvârșită, recunoaște ministrul, punând asta pe seama "rezistenței sistemului" și a rezervei față de o reformă în profunzime care să aibă loc în acest an, pe care partidele au exprimat-o în primăvara acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel