Ministru din Guvernul Dăncilă, în Iași. ”Pas extrem de important”

George Ivașcu, ministrul Culturii și Identității Naționale, s-a întâlnit astăzi cu parlamentarii, consilierii municipali și județeni ai PSD Iași. 

Au fost discutate o serie de aspecte care vizează reabilitarea unor obiective culturale din județul Iași realizate de Consiliul Județean Iași prin fonduri proprii sau cu finanțare europeană. Ministrul Culturii a anunțat că Guvernul a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență (OUG) prin care se alocă multianual fonduri în valoare de un miliard de euro pentru achiziţia, restructurarea şi construirea de monumente istorice, biblioteci şi muzee, ”în acord cu Programul de Guvernare şi Convenţia Naţională pentru Cultură”

Guvernul, pas extrem de important

”Guvernul României a făcut un pas extrem de important în direcţia corectă, ţinând cont de necesitatea reglementării de urgenţă a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. Putem începe investițiile astfel încât în 2020 să fie finalizate o bună parte dintre acestea. Există mai multe surse de finanțare din care va fi asigurat acest buget de 1 miliard de euro" a declarat ministrul Culturii și Identității Naționale.

Promisiuni uriașe pentru Iași 

George Ivașcu a dat asigurări ca în cadrul acestui Program, Guvernul va prioritiza și proiectele de reabilitare și modernizare sau chiar de construire al unui nou sediu pentru clădirea Filarmonicii Moldova Iași și de construire a unei săli de spectacole pentru Opera Națională Română din Iași.

"Unul dintre lucrurile pe care mi le-am asumat în mandatul meu de ministru este redobândirea identității naționale, iar Iașul este unul dintre orașele cu vocație și valențe culturale din România. Din acest motiv, vă asigur că Filarmonica Moldova Iași și Opera Națională Română din Iași sunt două dintre obiectivele de investiții care vor deveni o prioritate pentru mine și Guvern. Îmi doresc să legăm aceste lucruri și de faptul că România va prelua în 2019 presedinția Consiliului Europei și este o bună ocazie să promovăm Iașul la nivel european. Conceptul meu este cunoaștere pentru recunoaștere. Am venit să vad cu ochii mei care sunt problemele, la fața locului, pentru a putea apoi să susțin în cunoștință de cauză toate aceste demersuri" a punctat ministrul.

”Dacă în Iași ar fi 5 săli de spectacole, toate ar fi pline”

La rândul său, Maricel Popa, președintele PSD Iași, a subliniat faptul că, împreună cu parlamentarii ieșeni, vor susține la București realizarea acestor obiective importante pentru viața cultural-artistică ieșeană.

„Trebuie să gandim aceste investiții prin prisma posibilității de a facilita accesul ieșenilor la cât mai multe evenimente culturale. Vrem valorificăm la maximum potențialul cultural al Iașului. Sunt convins că dacă în oraș ar exista cinci săli de spectacole, cu siguranță ar fi tot timpul pline. Altfel vor putea fi organizate apoi și spectacolele instituțiilor de cultură, dacă fiecare ar avea locul ei bine definit" a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași și al CJ Iași.

Vizita a mai cuprins o întâlnire cu directorii instituțiilor culturale din județul Iași, dar și deplasări la o serie de obiective de investiții ale Consiliului Județean. Au fost vizitate amplasamentul Monumentului de For Public „Iași – Capitala celor 3 Uniri", obiectiv care va fi construit în cadrul Programului Centenar, Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul", proiect implementat de CJ Iași cu finanțare europeană, clădirea monument istoric din strada Vasile Alecsandri, dar și Filarmonica Moldova Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel