Ministru: Am primit un avertisment teribil din Franța

Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, lansează un semnal de alarmă având în vedere rezultatul la primul tur al alegerilor regionale din Franța, susținând că nu este un avertisment doar pentru români, ci pentru întreaga Europă, inclusv Bruxelles.   

 

Frontul Național (partid de extrema dreaptă) s-a clasat în frunte, duminică, în cel putin șase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franța. În acest context, fostul ministru Ionuț Vulpescu atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de socializare, că este de neînțeles surprinderea unora față de rezultatul obținut de formațiunea politică condusă de Marine Le Pen, apreciind că răspunsul la criza democrației reprezentative "nu este "tehnocrația", și mai puțină politică".

"Un vot-avertisment

Este prea devreme pentru concluzii, după votul din Franța, pentru alegerea conducerilor regiunilor. Urmează un al doilea tur, se vor face alianțe, unele conjuncturale, altele naturale, multe surprinzătoare. Nu înțeleg surprinderea unora în fața rezultatului - neaşteptat de bun! - obținut de Frontul Național. O formațiune care, totuși, n-a apărut așa, din spuma mării, să-i surprindă pe francezi, și forțele politice "tradiționale". Tiradele Marinei Le Pen nu-s chiar o noutate. Temele ei, la fel.

[citeste si]

Mi se pare că e prea multă ipocrizie în poziția față de Frontul Național. În loc ca politicienii celorlalte partide să facă alianțe de conjunctură din patru în patru ani, pentru a "bara" calea Frontului Național, după care să uite de el, poate că era mai productiv dacă răspundeau problemelor electoratului lui Marine Le Pen. Care nu sunt nici marginale, și nu-i privesc doar pe pomeniții alegători. Dovadă că francezii nu acordă încredere nici celorlalte partide este rata mare - cea mai mare! - a absenteismului: aproape 54% dintre francezi au ocolit pe departe secțiile de vot! Este o contra-performanță gravă, pentru o țară în care angajamentul civic era o tradiție.

Este un avertisment și pentru noi, de fapt, pentru întreaga Europă, și pentru Bruxelles. Criza democrației reprezentative cere un răspuns imediat. Iar răspunsul nu este "tehnocrația", și mai puțină politică. Nu! Răspunsul este mai multă politică, și mai serioasă, refacerea legăturilor politicului cu cetățeanul. Altminteri au să tot apară "surprize" ca aceasta, prin toată Europa", a scris, duminică, pe Facebook, Ionuț Vulpescu

Partidul de extremă dreapta Frontul Național (FN) a ieșit duminică mare învingător în primul tur al alegerilor regionale din Franța, cu un rezultat național record, între 27,2% și 30,3% din voturi, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel