Ministerul Sănătății: Decizie GREA pentru fumători

fumatori
fumatori

 Ministerul Sănătăţii şi-a reafirmat, cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, angajamentul de continuare a punerii în aplicare a politicilor de control al consumului de tutun, politici care concură la atingerea obiectivelor Strategiei de sănătate publică 2014 - 2020 şi care au fost asumate de România ca semnatară a Convenţiei Cadru privind Controlul Consumului de Tutun. 

"Ziua Mondială fără tutun este un bun prilej de conştientizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară - aşa numitul 'fumat pasiv'. Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor", afirmă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, scrie Agerpres. 

Totodată, Ministerul Sănătăţii subliniază importanţa prevenţiei, principala preocupare care va sta la baza politicilor publice în sănătate. 

Potrivit reprezentanţilor MS, prevenţia în sine este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei, cu beneficii umane, sociale şi economice de necontestat. 

Eurobarometrul 2017 realizat de Comisia Europeană şi publicat cu ocazia Zilei mondiale fără tutun arată că expunerea la fum de tutun în acest an faţă de 2014 a scăzut în baruri cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%) şi cu 53 de puncte procentuale în restaurante (de la 59% la 6%). 

"Creşterea cu 1 punct procentual (de la 27% la 28%) a procentului consumatorilor de tutun (ţigări, cigarillos, trabuc, pipă, narghilea) în 2017 faţă de 2014 relevată de acest studiu, deşi în marja de eroare (de 1,4%), este de natură să ne încurajeze să accelerăm aplicarea politicilor de control al tutunului", afirmă MS. 

De altfel, România a realizat un salt important de 12 locuri, de pe locul 19 în 2013 pe locul 7 în 2016 pe Scala Europeană de Control al Tutunului, ceea ce accentuează eficienţa implementării unor politici publice de sănătate bazate pe dovezi, cu impact direct şi imediat asupra stării de sănătate. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel