Focarul de febră aftoasă din apropierea Berlinului riscă să se transforme într-un dezastru pentru Germania, iar pagubele ar putea afecta economia Europei, dacă se extinde și la fermele de porci su vaci, avertizează Sorin Minea, președintele Romalimenta.
Exporturile de carne și produse lactate ale Germaniei în afara UE se confruntă cu restricții severe după confirmarea, vineri, a primului caz de febră aftoasă la animale, a anunțat Ministerul Agriculturii din Germania, potrivit Reuters. Coreea de Sud a interzis încă de ieri importurile de carne sau produse din carne de porc din Germania și verifică toate loturile care au sosit în țară după data de 17 decembrie, 2024, perioada de incubație a virusului fiind de 10 zile. Autoritatea sanitar-veterinară din România ia în calcul posibilitatea suspendării importurilor din comerțul intracomunitar.
În landul Brandenburg, care înconjoară Berlinul, guvernul a interzis transportul animalelor pentru o perioadă de 72 de ore, iar 200 de porci de la o fermă situată în apropierea locului unde a fost detectat focarul vor fi sacrificați ca măsură de precauție. Ministrul Agriculturii din Brandenburg, Hanka Mittelstädt, a anunțat, vineri, că trei bivoli de apă au murit din cauza bolii în localitatea Hönow. Cei 11 bivoli rămași din aceeași turmă vor fi, de asemenea, sacrificați pentru a minimiza riscul răspândirii bolii.
Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, ce provoacă febră și formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale și pe membrele animalelor infectate. Boala este cauzată de un virus cu șapte serotipuri, fiecare având aceleași simptome. Perioada de incubație variază între 24 de ore și zece zile, iar în mod obișnuit simptomele apar în trei până la șase zile după infecție.
Pagubele pot fi uriașe, afectând economia Germaniei și pe cea europeană, avertizează Sorin Minea, președintele Romalimenta, care nu-și poate explica de ce a apărut acest focar, la 37 de ani de la ultimul caz de febră aftoasă din Germania. În Europa, ultimul caz a fost înregistrat în Bulgaria, în 2011.
”Acum e un singur focar, limitat. Virusul este adus din afara Europei, spune Sorin Minea. Ancheta epidemiologică în derulare trebuie să lămurească dacă virusul a fost plantat de cineva, ca armă biologică în războiul hibrid, sau a fost importat odată cu produse din carne sau cu animale vii, cel mai probabil din Africa. Ceea ce se cunoaște în prezent de către marele public ne lasă să ne gândim că e vorba despre o fermă în care erau crescute animale cu originea în Asia sau Africa. Vedeți că sunt la modă, și la noi, fermele de bizoni. Cei de lângă Berlin creșteau bivoli de apă. În pădurile din Brandenburg aveau și ferme de mistreț și de fazani, iepuri etc, dar nu acestea ar fi principala problemă, din punct de vedere economic. Drama este că virusul se răspândește foarte ușor, la toate animalele cu sânge cald, inclusiv la om, care nu e prea afectat, dar care poate transmite febra aftoasă la animale. Iar vaca, oaia, porcul, dacă iau virusul nu se mai pot alimenta, nici deplasa-de altfel, în engleză, se numește foot and mouth disease.
Pentru a opri răspândirea virusului, fermele sunt închise, milioane de animale sunt sacrificate și incinerate, carnea, produsele din carne, furajele din depozite la fel. În trecut se ardeau căruțele, se dădea foc grajdului. Transportul animalelor e interzis. Abatoarele sunt dezinfectate, mijloacele frigotehnice la fel. Nu ne putem imagina, la dimensiunea Germaniei, ce costuri uriașe implică toate astea, dacă nu va fi izolat focarul din Brandenburg. Vor fi și costuri politice, uitați că Germania are alegeri în februarie. Să sperăm că autoritățile de acolo vor reuși să depisteze toate cazurile, este mult mai multă disciplină în societate, regulile sunt aplicate, cred că nemții vor ține sub control lucrurile”, a spus Sorin Minea.
În urma confirmării focarului din Germania, ANSVSA a anunțat că a demarat o serie de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Reprezentanții asociațiilor de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine, au fost informați despre obligația de a anunța medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă modificări de comportament, semne de îmbolnăvire sau cazuri de mortalitate.
ANSVSA susține că a intensificat supravegherea transporturilor de animale (bovine, porcine, ovine și caprine) din comerțul intracomunitar, și analizează posibilitatea suspendării acestora. De asemenea, ar face controalele pentru a identifica transporturile neautorizate de animale.
Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine din Germania (Uniunea Europeană) sunt obligați să prenotifice Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene înainte de orice achiziție. De asemenea, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al acestora.
În cazul în care există orice suspiciune de febră aftoasă, ANSVSA recomandă notificarea imediată a DSVSA județene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci