Mircea Coșea, despre efectele în economia românească după ce Guvernul Franței a demisionat

La aproape două săptămâni de la publicarea cifrelor Eurostat care arătau că economia Franței a stagnat, guvernul francez condus de social-democratul Manuel Valls, care și-a preluat atribuțiile de doar patru luni, a demisionat. Este a treia remaniere guvernamentală din ultimii doi ani. 

Analistul economic Mircea Coșea a explicat ce efecte ar putea să aibă situația actuală din Franța asupra României.

"În Franța, s-a creat un curent foarte puternic susținut de Medef și Cercle des economistes. Austeritatea convine Germaniei în dezavantajul țărilor din jur, deși se consideră membre ale aceluiași club. Germania, având o industrie mai competitivă, poate are interesul să țină presiune pe anumite țări care îi sunt concurente. Încă de la Nicolas Sarkozy încoace, prietenia cu Germania a adus mai multe dezavantaje decât avantaje economiei franceze. Nu există o comparație între Franța și România. În Franța, avem de-a face cu o stagnare economică, iar în România, avem niște măsuri de cârpeală a unei situații economice. Noi nu avem o strategie economică. Ne vom bate tot timpul cu fel de fel de măsuri care fac impresie, dar nu au niciun efect. În Franța, este cu totul și cu totul altă situație", a spus analistul economic Mircea Coșea.

"Nu aș vrea să rămânem cu impresia că ceea ce s-a întâmplat în Franța este un joc politic sau un joc de PR. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, vom vedea că este o mișcare a guvernelor împotriva austerității. Deocamdată, putem vorbi despre o distanțare a Franței de Germania. Se creează un astfel de curent care, din punct de vedere economic, poate să ajungă până în România", a mai zis Mircea Coșea la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere", prezentată de Rareș Bogdan.

Întrebat dacă distanțarea Franței față de Germania va avea repercusiuni în România, analistul economic a zis: "Da, s-ar putea să aibă, dar efectele nu se vor vedea foarte mult pentru că noi nu avem o poziție clară. Noi zicem că urmăm fără să discutăm ce se întâmplă în Europa, dar să nu uităm că avem câteva mii de societăți cu capital francez în România. Franța este pe locul 4 la investiții, dar și la export. Principalul nostru export este de mașini franceze. Dacă acest val contra proiectului de austeritate legislativă va continua, cu siguranță va ajunge și la noi. Deocamdată,  în România sunt alegeri prezidențiale și probabil demisia guvernului din Franța nu va avea efecte majore în țara noastră".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel