Urmărește emisiunea live


Mihai Voicu, despre demersul Parchetului ICCJ în cazul Dobre: Există o anumită influenţă politică

Vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, a susținut luni la RFI că parlamentarii trebuie să decidă doar dacă procedura de avizare a cererii de urmărire penală împotriva unui coleg îndeplinește toate condițiile, or în cazul fostului ministru delegat al Administrației, Victor Paul Dobre, el vede o influență politică în demersul Parchetului instanței supreme.

Întrebat în legătură cu sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii transmisă luni Inspecţiei Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice "cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei" făcute de premierul Victor Ponta, deputaţii Varujan Vosganian şi Mihai Voicu, precum şi de europarlamentarul Ramona Mănescu, liberalul a declarat: "Nu-mi dau seama pe ce se bazează. E o problemă ce ţine de o putere separată în stat şi nu am eu ce să comentez. Trebuie însă să se înţeleagă sensul constituţional al procedurii. În aceste situaţii este prevăzută necesitatea obţinerii încuviinţării Parlamentului cu privire la această procedură (avizarea cererii de urmărire penală-n.r.). Asta înseamnă că Parlamentul poate încuviinţa sau poate să nu încuviinţeze, pentru că dacă era vorba de o procedură automată, prin care absolut toate cererile trebuie în mod obligatoriu să primească avizul, ar fi spus că Parlamentul ia act sau n-ar fi spus nimic. În consecinţă, înseamnă că parlamentarii au rolul nu de a decide dacă cineva este vinovat sau nevinovat, ci de a decide dacă este o procedură care îndeplineşte toate condiţiile sau în situaţia de faţă, aşa cred eu, există o anumită influenţă politică".

Vicepreședintele PNL a adăugat că, având calitate de parlamentar, are dreptul la o opinie personală și, în consecință, are dreptul să voteze în Parlament cum dorește el, cum crede el, în funcție de informațiile pe care le are, precum și în funcție de  părerile sale. "Nu cred că e ceva deosebit ca un parlamentar să-şi exercite dreptul constituţional la vot, mai ales că actul fundamental prevede că nu poate exista un mandat imperativ în voturile exprimate în Parlament", a adăugat Mihai Voicu, menționând că "părerea majoritară, dacă nu cumva unanimă merge către un vot împotriva" avizului pentru urmărirea penală a lui Victor Paul Dobre.

"Aţi remarcat mai multe ieşiri publice ale unor colegi. Opinia generală pare a fi, n-am avut cum să discut cu toţi colegii şi nici nu a existat o întrunire a Biroului Politic Central, ca să se ia o decizie oficială, dar părerea majoritară, dacă nu cumva unanimă merge către un vot împotrivă", a precizat liberalul Mihai Voicu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel