Mihai Daraban la forumul româno-bulgar: Proiecte de sute de milioane de euro, dar absorbție de zero

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost  gazda Forumului de Afaceri România – Bulgaria,  evenimentul desfășurându-se  în marja vizitei oficiale în România a Președintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev. La evenimentul de joi a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Mihai Daraban, președintele CCIR, a declarat că "economiile noastre (n.r. ale României și Bulgariei) au multe similitudini și sperăm ca împreună, și după întâlnirea de azi, să reușim să reorientăm economiile și către alte piețe, nu numai cea a UE, în care am rămas captivi în sens pozitiv. CCIR este consecventă rolului pe care îl are, de a fi un mediator între decidenții politici și mediul de afaceri, de a crea parteneriate în cadrul mediului de afaceri și de a internaționaliza business-uri."

Președintele CCIR a precizat că este necesară o dezvoltare a nivelului de implementare privind proiectele din fonduri europene, în special în ceea ce privește Interreg V-A: "Vorbim de 258 milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere România – Bulgaria, din care s-au absorbit până acum doar 0,5% în exercițiul 2014 – 2020."

(...) Considerăm că proiecte de genul interconectarea de gaze – BRUA , sistematizarea Dunării pentru a deveni navigabilă 365 de zile pe an și a interconectărilor rutiere și feroviare care vor aduce pe orizontală foarte multe întreprinderi mici și mijlocii".

De asemenea, Mihai Daraban a ținut să-l felicite public pe  Klaus Iohannis, în numele Sistemului Cameral din România și al comunității de afaceri, pentru „imensul succes de politică externă pe care l-a avut în ultimele trei săptămâni.

"Domnule președinte, vă mulțumim oficial, public, deschiderile pe care ni le-ați creat ar fi trebuit să fie urmate de niște dezbateri publice în aceste zile. Din păcate, așa cum am spus, agenda nu ne-a permis să intervenim și să creăm aceste dezbateri.Nu este puțin lucru ca în trei săptămâni să te întâlnești cu trei mari lideri ai planetei care, împreună, gestionează fix o treime din PIB-ul acesteia".

La rândul său, Klaus Iohannis a declarat în cadrul deschiderii Forumului, că "ne bucură faptul că, pentru al doilea an consecutiv, organizăm un astfel de forum de nivel înalt, cu reprezentanţi ai unor importante companii din România şi din Bulgaria. Aceasta este încă o oportunitate de a consolida dimensiunea economică a parteneriatului dintre ţările noastre. (...) Este importantă atragerea de investiții bulgare în România şi stimularea firmelor românești interesate să investească în Bulgaria. Astfel, un interes deosebit pot să prezinte turismul, construcțiile, dar şi sectorul metalurgiei şi subansamblelor pentru industria auto. În același timp, economia Bulgariei ar putea profita de performanțele sectorului IT&C din România, prin parteneriate de afaceri în planul producției".

Președintele României a precizat și faptul că "mediul de afaceri din țările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar și adaptat spațiului economic în care își desfășoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci și o stare de spirit, instituții puternice, legi stabile și predictibile, toleranță zero față de corupție. Numai așa putem susține în mod durabil investițiile, antreprenoriatul și economia de piață."

Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, a susținut că "sunt tendințe de creștere în relațiile bilaterale dintre cele două țări, referindu-se și la schimbul de mărfuri care înregistrează o creștere constantă în ultimii ani, ce înregistrează, de fapt, creșterea investițiilor reciproce. (...) Un indice foarte important este numărul de vizitatori care arată faptul că cetățenii noștri doresc și într-adevăr cooperează în orice privință. Am căzut de acord să lucrăm astfel încât mediile de afaceri și cetățenii noștri să aibă condiții mai bune pentru o interconectare mai bună, și în ce privește infrastructura și în toate sferele de relații bilaterale. Între noi există un mare fluviu european care nu trebuie să ne separe, ci dimpotrivă, să ne unească. Am căzut de acord să sprijinim cu orice putem guvernele noastre astfel încât să accelerăm toate aceste proiecte de infrastructură și perfecționarea infrastructurii existente".

În cadrul evenimentului a mai luat cuvântul dl. Vasil Velev, Președintele Asociației Capitale Industriale a Bulgariei.

În partea a doua a evenimentului a fost marcată de prezentări despre mediul de afaceri din cele două țări realizate de Agențiile Invest România și Invest Bulgaria.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel