Mihai Daraban: Firmele din România, acces pe piața din America de Sud

Mihai Daraban, președintele CCIR, s-a aflat zilele trecute  în Peru, la conducerea unei delegații, în contextul dezvoltării strategiei Camerei de Comerț și Industrie a României de a sprijini mediul de afaceri din România pentru accederea pe noi piețe extracomunitare.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a avut o întrevedere de lucru cu Președintele Camerei de Comerț Lima, Mario Mongilardi Fuchs, la sediul Camerei de Comerț Lima, a cărei temă centrală a fost prelungirea Acordului de colaborare dintre cele două Camere de Comerț. S-a discutat despre  noi oportunități de afaceri și investiții pentru agenții economici din cele două țări și despre posibilitatea dezvoltării unor contacte noi cu structurile camerale locale, autorități și reprezentanți ai mediului de afaceri peruan.

Trebuie menționat faptul că toate relațiile economice și comerciale dintre Peru și România sunt guvernate de Acordurile și directivele intrate în vigoare cu ocazia Tratatului de Comerț Liber între Uniunea Europeană și Peru.

La întâlnire au participat și managerul pe comerț exterior, dl. Carlos Garcia, și directorul executiv, dl. Carlos E. Posada Ugaz, din partea Camerei de Comerț Lima, iar CCIR a fost reprezentată de o delegație din care fac parte președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, secretarul general al CCIR, dl. Traian Caramanian și consilierul pe afaceri externe al președintelui CCIR, dl. Lazăr Comănescu.

Oportunități  în industria turismului din România și Peru 

Mihai Daraban a continuat vizita în capitala Perului cu  o întâlnire de lucru cu vice-ministrul pe comerț exterior din cadrul Ministerului pe Comerț Exterior și Turism al Republicii Peru,  Edgar Manuel Vasquez Vela.

 

„Turismul românesc beneficiază de măsuri legislative care au contribuit la creșterea acestei industrii, printre care se numără reducerea TVA-ului și impozitul specific. Strategia CCIR în acest domeniu este de a susține dezvoltarea industriei turismului datorită potențialului ridicat pe care îl are de a deveni un pilon principal pe care se poate baza economia românească", a declarat Mihai Daraban.

Președintel CCIR a adus în discuție Târgul de Turism organizat de Centrul Expozițional Romexpo, cel mai important eveniment de turism al României care promovează destinații turistice românești și internaționale: „Acest târg de turism este cadrul ideal pentru întâlniri B2B în vederea stabilirii de contacte cu potențiali parteneri de afaceri din industria turismului și, totodată, reprezintă momentul oportun pentru înnoirea și menținerea relațiilor existente cu partenerii tradiționali".

Potrivit informațiilor disponibile ale Ministerului pe Comerț Exterior și Turism al Republicii Peru, guvernul peruan are pe agenda sa accelerarea dezvoltării industriei de turism, iar autoritățile din Peru și sectorul privat lucrează împreună pentru a îmbunătăți acțiunile de promovare și pentru a dezvolta produsele turistice ale țării.

Strategia CCIR de promovare a relațiilor diplomatice

În plan diplomatic, Mihai Daraban a avut o întrevedere de lucru cu ES Silvia Alvaro Espinosa, ambasadoare și directoare generală de promovare economică din cadrul Ministerului de Relații Externe al Republicii Peru și cu ES Maria Eugenia Echeverria, ambasadoare și directoare de cooperare internațională din cadrul aceluiași minister, în Lima, Peru.

Întrevederea a avut ca scop prezentarea acțiunilor de diplomație economică a celor două state și a viitoarelor proiecte comune cu scopul de a deschide perspectiva extinderii cadrului bilateral de cooperare în vederea promovării eficiente a intereselor economice românești și peruane.

[citeste si]

Președintele CCIR a prezentat strategia camerală și oportunitățile investiționale ale României, precizând totodată deschiderea CCIR de a „coopera pentru a creşte performanţa economică externă a României, în actualul context global. Obiectivul organizației noastre este de a susține dezvoltarea spiritului antreprenorial şi promovarea pe plan extern a produselor, serviciilor şi valorilor mediului de afaceri românesc, precum şi a oportunităţilor oferite de economia românească pentru investiţii străine."

Perspective și proiecte pentru intensificarea schimburilor comerciale dintre România și Peru

La sediul Ambasadei României din Lima, Mihai Daraban a avut o discuție cu Președintele Camerei de Comerț Peru–România,  Eduardo Samaniego,  întrevederea fiind  axată pe consolidarea relațiilor economice bilaterale și pe acțiunile întreprinse de camerele de comerț cu scopul de a face cele două piețe mai accesibile pentru posibilii investitori.

Președintele CCIR s-a referit la modalitățile concrete de dezvoltare a relațiilor economice și a cooperării bilaterale. S-a subliniat, în cazul întrevederii,  că „70% din comerţul exterior al României se desfăşoară către UE, 15% către ţările europene non-UE și 15% catre alte tari. Firmele românești trebuie să câștige cât mai mult din piața internațională și să iasă din granițele UE. Consider că intrarea în vigoare, începând cu februarie 2013, a Tratatului de Comerț Liber dintre Peru și Uniunea Europeană, a dus treptat la o îmbunătățire a schimburilor comerciale".

Nu în ultimul rând, Mihai Daraban a precizat și faptul că România, în calitate de membru al UE, îşi poate consolida relaţiile economice şi comerciale bilaterale cu Peru, având în vedere că acest stat se numără printre cei mai stabili şi de încredere parteneri ai UE din America Latină. Președintele Camerei de Comerț Peru-România a susținut că firmele care doresc să aibă acces pe piața peruană au parte de întreaga susținere a Camerei de Comerț, iar domeniile oportune pentru companiile românești care doresc sa lucreze în Peru sunt construcțiile, industria medicală și transportul pe căile ferate.

Ambele părți și-au exprimat interesul ca schimburile comerciale între firmele celor două țări să fie relansate, prin introducerea de noi produse românești pe piața peruană și a produselor peruane pe piața din România. Firmele românești și peruane, prin intermediul Camerelor de Comerț și a instituțiilor ce promovează comerțul internațional, își doresc să dezvolte acțiuni al căror obiectiv este îmbunătățirea relațiilor economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel