Mihai Daraban, CCIR: Acordul CETA, acces companiilor către noi căi de colaborare

Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) a intat provizoriu în vigoare, joi, 21 septembrie, ocazie cu care  Ambasada Canadei în România a organizat  o conferinţă de presă la sediul misiunii diplomatice.

Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldovei, a declarat: „Începând de astăzi, Acordul Economic și Comercial Atotcuprinzător între Canada și Uniunea Europeană (CETA) intră în vigoare, oferind consumatorilor și afacerilor europene și canadiene acces preferențial pe aceste piețe. CETA este un acord progresiv de liber schimb care se adresează sau elimină barierele în practic toate sectoarele și aspectele de comerț bilateral Canada-UE. Odată cu efectele CETA, potențialul comerțului bilateral este de așteptat să crească cu 23%. Exporturile UE vor crește anual cu până la 17 miliarde de euro, iar PIB-ul anual al UE va crește cu până la 11,6 miliarde de euro".

Ambasadorul a subliniat că "atunci când vine vorba de servicii, Canada este al treilea partener ca mărime al României din afara UE, cu o valoare a serviciilor exportate în Canada de 128 milioane euro în 2015".

Mihai Daraban, președintele CCIR, a declarat, la rândul său,  că: „se impune să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România la ora actuală sunt dependente strict de comerțul cu Canada, este un indicator foarte important. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea deplină a acordului CETA. De asemenea, aș menționa că există, pe lângă celebrul schimb bilateral de mărfuri, și o rubrică separată de exporturi și importuri de servicii.

Am exportat, în 2016, 105,4 milioane de euro, importurile au atins 72,7 milioane de euro, dar peste aceste cifre, vă spun că am exportat servicii de 144,8 milioane de euro și am importat de 203,7 milioane de euro. Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem, suntem realiști în ceea ce privește potențialul economiei românești la ora actuală, de clasamentele pe care le avem la nivel de UE și cred că acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor față de bunuri în sine. (...)

Suntem al treilea exportator din UE de echipamente navale, de nave și ambarcațiuni. Până la intrarea în vigoare a CETA, la nivelul Canadei ne-am confruntat cu taxe de 16% cu vârfuri de până la 25%, mai ales în condițiile în care Canada a ratificat un acord cu Coreea de Sud în 2015, vorbind tot despre sectorul naval. De asemenea, la mașini și echipamente electrice exista o taxă de 9%, iar în cazul produselor agricole procesate existau taxe de aproape 277%. Acest acord aduce, într-adevăr, schimbări majore care nu pot să ducă decât înspre creșterea economică europeană", a adăugat președintele CCIR.

Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că acest acord poate aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri din România.

„Este practic un nou început de drum al relațiilor economice dintre Canada și UE, un început de drum în care România dorește să participe într-o manieră activă și proactivă. (...) Am discutat cu ambasadorul Canadei despre nevoia de a comunica mai bine, despre oportunitățile disponibile grație acestui acord de a investi și despre eforturile pe care CCIR le face împreună cu ambasada Canadei pentru a populariza aceste oportunități și despre nevoia ca noi, la nivel guvernamental, să sprijinim acete demersuri. De asemenea am vorbit despre posibilitatea ca în perioada următoare să ratificăm la nivelul Parlamentului României acest acord de a investi, care într-adevăr poate conduce la rezultate benefice pentru mediul de afaceri din România, dar și pentru mediul decizional," a precizat Victor Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel