Mihaela Bilic, condiție esențială pentru a crește capacitățile intelectuale, atenția și memoria

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să faci pentru a crește și păstra capacitățile intelectuale.

„Când vine vorba de funcționarea organismului, ne imaginăm și presupunem o mulțime de lucruri, când de fapt situația este mult mai complexă și mult mai greu de controlat prin voința și faptele noastre. Să luăm de exemplu neuronii, abia la facultate am aflat că numărul lor este determinat genetic, că ei îmbătrânesc și mor, dar nu se pot regenera/multiplica niciodată. Deci inteligența nu este ceva ce poți "crește" precum mușchii la sala de forță. Singurul lucru pe care îl putem face e să îi ținem funcționali și interconectați, pentru că asta presupune procesul de învățare - stabilirea de legături între neuroni, cu cât mai multe cu atât mai bine. Și mai e un lucru pe care îl putem face: să avem grijă de ei, să îi ținem hrăniți și odihniți. Asta presupune somn odihnitor și în cantitate optimă (minim 7 ore/noapte) plus vascularizație din belșug.

Sângele care irigă creierul e transportatorul de oxigen și nutrienți către celulele cerebrale, așa că o condiție esențială pentru a ne crește și a ne păstra capacitățile intelectuale, atenția și memoria, este să avem o vascularizație optimă la nivelul creierului.

Cum facem asta?

Având grijă ca vasele de sânge să fie curate și cu diametru cât mai mare, sângele să fie cât mai fluid iar capacitatea de pompare a inimii în parametri. Pare complicat, dar un stil de viață sănătos poate face asta: alimentație fără exces de grăsimi (nici animale, dar nici vegetale), consumul redus de prăjeli, mezeluri și brânzeturi, eliminarea fumatului și alcoolului (îngustează diametrul vaselor și predispune la formarea depozitelor de grăsime la interiorul pereților vasculari), practicarea regulată a unei forme de mișcare (crește forța de pompare a inimii și ameliorează circulația) și, nu în ultimul rând, folosirea unor suplimente din plante ce pot avea efect benefic. Gingko Biloba e una dintre ele, pentru că extractul său contribuie la îmbunătățirea vascularizației la nivel cerebral.

Dacă tot vorbim de o irigație mai bună a creierului, trebuie să spunem că nu doar el se bucură de o "hrănire" optimă. Îmbunătățirea circulației la nivelul întregului organism aduce beneficii tuturor organelor și sistemelor, de la tub digestiv și ficat, până la păr și piele. Sângele nu doar transportă substanțele hrănitoare și oxigenul până la ultima celulă din corp, dar are rolul și de a elimina toxinele și produșii finali de metabolism (îi duce de la celule la organele responsabile de detox- ficat, rinichi). Deci sângele hrănește, curăță, dar și încălzește.

Deși pare ciudat, căldura corpului nostru depinde mai puțin de mediul exterior, ea fiind reglată și controlată de mecanisme interne extrem de precise și performante, cu eroare de zecime de grad. Temperatura organismului e o constantă cu valoarea de 37 grade Celsius +/- 0,5 grade. Mecanismele de termoreglare sunt bazate pe hormoni și sunt determinate metabolic, iar circulația sângelui și transpirația funcționează ca o supapă de siguranță: când afară e cald, prevenim creșterea temperaturii interne prin accentuarea transpirației (odată cu apa se pierde și căldură, deci ne răcorim), iar când e frig afară circulația din piele/capilare diminuă, pentru a fi prevenită pierderea de căldură.

Acest sistem de termoreglare poate fi însă dezechilibrat/afectat de o circulație defectuoasă a sângelui și atunci ne trezim cu mâini și picioare reci tot timpul anului, indiferent de vreme. Care e soluția? Să "reamintim" capilarelor să se deschidă, să permită circulația periferică a sângelui, să ne încălzim. Această comandă nu o putem impune, nu avem un buton ca la centrala termică. Ce putem face? Mai multă mișcare, ea determină accelerarea circulației și deschiderea capilarelor. Apoi mai există produse la care putem apela pentru un sprijin suplimentar, care ne încălzesc și ne aduc culoare în obraji. Alimentele picante și suplimentele cu Ginkgo Biloba sunt o soluție eficientă- chiar devii mai rezistent la frigul de afară când știi "să întețești focul" la interior”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel