Mihaela Bilic: Când mâncarea nu are gust, facem cea mai mare greșeală

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra unei mari greșeli pe care o facem pentru a da gust multor alimente: adăugarea de sosuri, toppinguri, potențiatori de aromă. Dar odată cu sosul din belșug vin și caloriile suplimentare.

Dr. Mihaela Bilic publică pe pagina sa de facebook următorul mesaj despre urmările obiceiului de a adăuga sosuri și toppinguri la orice mâncare. 

„Când mâncarea n-are gust, rezolvarea e sosul. Din belșug!

Poate vi se pare ciudat când spun că nu e ușor să faci mâncare bună... fără sos. Alimentele, așa cum le-a făcut Natura, sunt mult mai puțin gustoase și irezistibile decât credem noi. Putem spune chiar că sunt ușor fade, intensitatea gustului este prea puțin puternică pentru a ne impresiona papilele. Fie că e vorba de carne, lapte sau făinoase, gustul lor este neutru, fără condimente și ierburi aromate majoritatea preparatelelor ar fi banale.

De la sos vine gustul, de la sos vin și caloriile!

Atunci cum de ajungem să credem că nu ne putem abține de la mâncare, că totul este atât de savuros și delicios încât devenim obezi din cauza mâncării? Părerea mea e că nu mâncarea în sine e de vină, ci „potențiatorii” de gust, adică sosurile și toppingurile care se adaugă din belșug peste orice aliment. Vorbesc despre acele sosuri gata preparate, fie că e vorba de muștar, maioneză, ketchup, tzatziki sau alte câteva sute de variante frumos colorate, în care sunt „înecate” aproape toate preparatele: salate, legume, paste făinoase, orez, cartofi prăjiți/copți, burgeri, cârnați, sandvișuri, șaorma și chiar clătitele și înghețata. Totul are sos sau topping din plin. De la sos vine și gustul, de la sos vin și caloriile!

Nu că aș avea ceva împotriva aromelor, dar sosul ascunde de obicei un preparat inferior dpdv al calității sau al iscusinței bucătarului. De la restaurante până la fast food și chioșcuri stradale, majoritatea produselor pe care le consumăm sunt mediocre și pline de sos. Încercați să gustați cu adevărat cartoful, hot dog-ul, chifteaua sau spaghetele dând sosul la o parte. Sunt ele atât de irezistibile și delicioase precum credeați? Până și clătitele sau deserturile pierd din puterea de atracție fără sos de ciocolată sau caramel.

Soluția, detox la nivelul papilelor gustative

De ce ne supărăm pe mâncare, când de fapt papilele noastre sunt sensibilizate și supra-stimulate de aceste sosuri supra-adăugate? În realitate mâncăm mult și prost, iar mai trist este că rămânem cu senzația că am mâncat bine. Iar la capitolul ingrediente, majoritatea sosurilor conțin potențiatori de gust, așa că nu doar ne plac, dar le vrem iar și iar.

Soluția ar fi un „detox” la nivel de receptori gustativi, să scăpăm de acești „îmbunătățitori" de gust, ca să ajungem să ne bucurăm din nou și să fim satisfăcuți de produsele naturale, fade... Fără sosuri și toppinguri, mai mult de jumătate din oferta alimentară ar fi de neconsumat... spre siguranța siluetei și sănătății noastre și spre disperarea industriei alimentare”, scrie Mihaela Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel