Mesajul secret trimis de Gitenstein după referendumul din 2012, dezvăluit de Wikileaks

Imediat după referendumul din 2012, ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, îi scria lui John Podesta, actualul șef de campanie al lui Hillary Clinton, că Traian Băsescu va rămâne cel mai probabil în funcție. Mesajul către Podesta a fost dezvăluit de Wikileaks, alături de alte mailuri primite sau trimise de influentul personaj.

Mesajul este datat pe 30 iulie 2012, la o zi după referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, și trimis de pe adresa e-mail [email protected] către adresele [email protected] și [email protected]. În email se arată că, la acel moment, rezultatele referendumului nu erau încă definitive, dar că fuseseră deja numărate oficial voturile din 97% din secții, ceea ce însemna că, cel mai probabil, nu mai putea surveni o răsturnare a deznodământului scrutinului.

"Asta înseamnă, totodată, că frauda nu e semnificativă. Voi susține o declarație după ce Curtea Constituțională certifică rezultatul", îi scria Mark Gitenstein lui John Podesta, potrivit WikiLeaks. 

Mesajul mai conține o informare cu privire la referendum, în care este menționat că luni, 30 iulie, la ora 10 dimineața, Biroul Electoral Central (BEC) de la București a anunțat că prezența la vot a fost de 46,13%, cu o marjă de eroare de 3%, și că rezultatele indică faptul că președintele Traian Băsescu va rămâne în funcție în urma referendumului, nefiind atins pragul minim de participare de 50% necesar pentru validarea rezultatelor scrutinului, scrie profit.ro.

"Această cea mai recentă estimare a prezenței la vot include și câteva secții de votare din străinătate. Potrivit BEC, 87,55% dintre cei care au votat s-au exprimat pentru demiterea președintelui, iar 11,2% au votat împotrivă", mai scrie în mesajul publicat de WikiLeaks. În cele din urmă, Curtea Constituțională a invalidat referendumul, iar președintele Băsescu a rămas la Cotroceni.

VEZI AICI MESAJELE 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel