Mesaj din BNR: Momentul CRUCIAL ratat de România

Consilierul de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, susține că Uniunea Europeană, zona euro și NATO sunt adăposturi pentru România în "această lume riscantă" și cu toate că nu îndeplinim condițiile pentru intrarea în zona euro, iar "drumul devine acum foarte greu", trebuie să mergem înainte.

"Prima noastră încercare, că am tot mutat borne de hotare, prima bornă de hotar a fost în 2012 față de zona euro. Dacă intram atunci, aveam de susținut un examen pe criterii nominale, adică inflație, deficit bugetar, datorie publică în PIB, curs de schimb, dobânzi pe termen lung. N-am îndeplinit condițiile și am văzut peste câțiva ani că acelor criterii pe care le numeam, de convergență nominală, li s-au alăturat acum alte criterii de convergență reală, în prim plan fiind PIB-ul pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare. Aici, noi suntem pe locul 27 din 28 de țări. După noi mai sunt bulgarii. Trebuie să trecem și de hopul ăsta și trebuie să privim înainte, să vedem că avem la această oră cea mai mare viteză în creștere a PIB-ului din UE. Pe 2015 am fost pe locul 6, în 2016 am trecut pe locul 1, iar acum ne menținem pe locul 1 ca viteză, dar nu este de ajuns. Nu facem niciun pas înainte numai cu viteză, trebuie să asigurăm sustenabilitatea PIB-ului", a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, la o conferință privind strategia de dezvoltare a României.

În opinia acestuia, în prezent se conturează un al treilea criteriu pentru intrarea în zona euro, cel al convergenței culturale, care implică atât educația economică cât și cea financiară.

"Comisia Europeană a făcut un test, un clasament al educației financiare și pe noi ne-au scos pe ultimul loc. Suntem a 28-a țară din acest clasament, bulgarii sunt înaintea noastră, sunt penultimii, dar cu 10 puncte procentuale mai mult decât noi. Dacă nu schimbăm această paradigmă va fi greu, cu trei serii de criterii acum. În 2012 nu le îndeplineam, dar acum îndeplinim toate criteriile nominale, ba mai mult decât atât, chiar și foaia de parcurs, foaia de bord europeană, cu 11 criterii, le îndeplinim și pe acestea, dar sunt toate nominale. Avem probleme cu convergența reală și cu convergența culturală. Așa că vedem că drumul spre zona euro devine acum foarte greu, chiar dacă am renunțat la dată. Nici noi, nici polonezii, nici cehii, nici ungurii, nici bulgarii, toată zona asta care privește spre UE cu ochi diferiți, chiar dacă unii îndeplinesc criteriile, ezită. Cehii, de pildă, ar putea să intre oricând, ezită. Polonezii ezită. Noi nu ezităm, dar nu avem criteriile îndeplinite", a explicat consilierul BNR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel