Menta, salvarea după mesele copioase de sărbători

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Când nu ai pastile de digestie la îndemână, mergi şi caută prin sertarele din bucătărie! Dacă ai mentă în casă, eşti norocos. Iată de ce!

Se apropie sărbătorile, iar mesele copioase vor fi principalele tentaţii din acele zile. Când te confrunţi cu probleme digestive, remediile cu mentă te pot ajuta. În plus, această plantă aduce şi alte beneficii pentru sănătate ce merită să fie descoperite.

Tinctura susţine sănătatea căilor respiratorii

Uleiul volatil din mentă are în compoziţie mentol, un compus care îi dă plantei efect descongestionant în afecţiuni inflamatoare ale  căilor respiratorii şi sinusurilor. În perioadele reci ale anului, se recomandă folosirea tincturii. Pentru preparare, ai nevoie de frunze de mentă şi de 100 ml de alcool de 95°, la fiecare 20 g de plantă. Speli menta, o ştergi cu un prosop de bucătărie, o pui în sticlă şi adaugi alcoolul, care trebuie să acopere menta în totalitate. Închizi sticla şi o laşi la macerat 2 săptămâni, la soare. După acest timp, strecori extractul şi îl păstrezi într-un recipient închis. Se administrează câte 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă fiartă sau răcită sau la recomandarea medicului. 

Ceaiul linişteşte stomacul

Menta stimulează digestia leneşă, este benefică în eliminarea gazelor intestinale (balonare) şi în ameliorarea simptomelor de colon iritabil. Dacă te confrunţi cu arsuri la stomac, senzaţie de greaţă şi de vărsături, crampe abdominale şi constipaţie, consumă ceai de mentă, ne sfătuiesc cei la la Click!Sănătate. Pentru prepararea băuturii, ai nevoie de câteva frunze uscate sau proaspete. Adaugi apă fiartă peste plantă şi laşi la infuzat 5-10 minute. După acest timp, strecori şi serveşti ceaiul cald. Pentru senzaţia de vărsături, se consumă încet câte 1 linguriţă de ceai. Ceaiul de mentă este indicat şi în indigestie şi diare. De asemenea, aduce ameliorare celor cu bila leneşă. 

Siropul ameliorează simptomele alergiilor

Menta acţionează ca un expectorant, fiind un remediu bun contra alergiilor respiratorii. Dacă strănuţi, îţi curge nasul, îţi lăcrimează ochii sau dacă gâtul îţi e iritat, încearcă siropul de mentă. Pentru a-l pregăti, ai nevoie de 40 g de mentă, 800 g de zahăr sau miere de albine, 600 ml de apă şi de 40 ml de suc de lămâie. Speli frunzele de mentă şi le pui într-un blender, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Amesteci cu restul de zahăr, acoperi vasul şi laşi 2 ore la macerat. După acest timp, adaugi apa şi lămâia şi mai laşi alte 2 ore la macerat. Adaugi compoziţia într-o cratiţă şi o pui să fiarbă câteva minute, până când se dizolvă zahărul. Strecori şi pui din nou la fiert, până se leagă. Siropul îl păstrezi într-o sticlă, la frigider. Se consumă cu apă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel