Membrii ASF primesc bani grei dacă sunt declarați incompatibili de ANI

dan radu rusanu
dan radu rusanu

Sume consistente în valoare de sute de mii de euro ar urma să primească cei din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul în care membrii sunt revocaţi pe caz de incompatibilitate, potrivit unei hotărâri votată acum câteva zile de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, prin care se modifică şi se completează Regulamentul Intern al instituţiei. 

"La data încetării mandatului de membru al Consiliului ASF, ca urmare a revocării, conform prevederilor art 10 din OUG 93/2012(...), membrii Consiliului ASF beneficiază de o compensaţie de încetare a mandatului, echivalentă cu valoarea remuneraţiilor lunare brute (...) şi cuvenite până la data expirării mandatului", se menţionează în Hotărârea numărul 73, din 18 decembrie, a celor nouă membrii ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, scrie realitatea.net.

Cei nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară au fost numiţi în luna noiembrie şi au un mandat de cinci ani. Ei au, în medie, salarii lunare de 15.000 de euro.

Interesant, compensaţiile se acordă în cazul în care şefii ASF sunt demişi pe motiv de incompatibilitate. Mai exact, articolul 10 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 93/2012, la care se face referire în hotărârea ASF, face trimitere la articolul 9 din acelaşi document, care enumeră, practic, situaţiile de incompatibilitate.

Citește aici ce prevede art. 9 și art. 10 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 93/2012

Hotărâtea este semnată de preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, care în luna aprilie a acestui an avea o altă viziune, deoarece afirma că "Salarizarea va fi plafonată la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale şi în plus faţă de aceasta nu există niciun fel de sporuri sau alte facilităţi".

Potrivit unui calcul simplu, dacă oricare dintre cei nouă membri ai Consiliului ASF ar fi revocat luna viitoare, pentru incompatibilitate, ar încasa, în medie, câte 15.000 de euro pentru fiecare dintre cele 57 de luni rămase până la data expirării de drept a mandatului, suma cumulată de un membru depășind  850.000 de euro.

Ce spune purtătorul de cuvânt al ASF

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani, susţine că o asemenea hotărâre nu există.

"Este o informaţie falsă. Nu vorbim despre 15.000 de euro şi nu vorbim despre salarii compensatorii ca decizie luată de consiliul ASF. Am participat la şedinţa de consiliu din urmă cu câteva zile, mai precis din ziua de miercuri şi nu a fost luată nicio decizie legată de salarii compensatorii. Am în faţă hotărârea Consiliului nr 73 din 18 decembrie 2013 şi, la această hotărâre, varianta adoptată de către Consiliul ASF nu se spune nimic despre salariile compensatorii", a declarat Soviani, la Realitatea TV, la emisiune "Deschide lumea".

ASF reacționează: Hotărârea nu prevede plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului ASF în cazul revocării

Ulterior apariției informației potrivit căreia Consiliul ASF ar fi decis în ședința din data de 18.12.2013, prin Hotărârea 73, plata de salarii compensatorii pentru cazul în care membrii conducerii ASF sunt declarați incompatibili de ANI, Biroul de presă al ASF a dat publicităţii următorul comunicat:

"1. Hotărârea 73 din 18.12.2013 a Consiliului ASF nu prevede plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului ASF în cazul revocării;

2. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a decis plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului ASF;

3. Orice variantă a Hotărârii ASF nr. 73/18.12.2013 care ar pretinde altceva decât ceea ce am precizat la punctele 1 şi 2 este una nereală, distorsionată, denaturată, care este vehiculată în contextul evaluării personalului ASF. Repetăm, Hotărârea 73/18.12.2013 adoptată de Consiliul ASF nu prevede plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului revocaţi înainte de termen.

4. Conducerea ASF şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care conducerile fostelor comisii de supraveghere comasate în ASF începând cu data de 28 aprilie 2013, înţelegeau să îşi acorde plăţi compensatorii (câteodată chiar ca bonusuri de performanţă după încheierea mandatului sau inclusiv în cazul în care ocupau o altă funcţie în cazul comisiilor de supraveghere).

Din punctul de vedere al Autorităţii de Supraveghere Financiară orice plată compensatorie pentru o eventuală întrerupere a mandatului unui membru al Consiliului înainte de termenul de 5 ani trebuie să fie rezonabilă, sustenabilă, ancorată în realităţile economice, de bun simţ, în concordanţă cu practicile BNR şi ale industriei autorizate, reglementate şi supravegheate. În niciun caz revocarea unui membru al Consiliului ASF pe motive ‘’de incompatibilitate’’ nu se încadrează în situaţiile enumerate mai sus.

Reamintim că în perioada următoare, personalul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi supus unei evaluări profesionale. Rezultatul evaluării va avea ca efect fie confirmarea în anumite posturi de conducere, fie disponibilizarea. În cazul disponibilizărilor, personalul concediat va beneficia de cel mult 4 salarii lunare compensatorii, în conformitate cu Regulamentul Intern al Autorităţii de Supraveghere Financiară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel