EXCLUSIV  Meleșcanu, scenariu pentru războiul Rusia-Ucraina. Ce ne așteaptă la granița României / video

Kievul, sub asediu. SUA anunță că Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean. Zelenski: Am fost lăsați singuri să ne apărăm - Video / Foto Agerpres
Kievul, sub asediu. SUA anunță că Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean. Zelenski: Am fost lăsați singuri să ne apărăm - Video / Foto Agerpres

Teodor Meleşcanu, diplomat de carieră, ministru de Externe, a declarat  la emisiunea „Ce se întâmplă?” de la DCNewsTV, moderată de Răzvan Dumitrescu ce urmărește Putin cu invadarea estului Ucrainei.

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe Teodor Meleșcanu, în contextul războiului aflat în desfășurare în Ucraina, până unde ar putea să meargă Putin, fostul ministru de Externe a răspuns:

'Din punctul meu de vedere, obiectivul principal al președintelui Putin a fost blocarea participării Ucrainei în cadrul NATO. La ora actuală, ceea ce face Putin este de a aplica situația, sistemul care exista în mare măsură aici. Ce a făcut este, de fapt, o așa zisă republică populară separatistă, care a solicitat intervenția militară tocmai pentru ca oamenii să nu mai fie supuși unor atacuri într-un fel sau altul.', a spus Meleșcanu.

'Putin a spus foarte clar. Este vorba despre o operațiune militară specială și cere ucrainenilor să nu intervină, să nu se amestece, să lase armele jos pentru că nu reprezintă niciun fel de amenințare, nu vor lovi niciun fel de orașe, nu vor crea pentru nimeni probleme.', a declarat Meleșcanu.

'În același timp, trebuie recunoscut că ei lucrează pe un război hibrid. Au blocat site-urile din Ucraina, au controlat spațiul aerian și maritim. Din acest punct de vedere, ei au distrus apărarea aeriană și forțele aeriene ale Ucrainei.', a mai precizat Meleșcanu.

Cu privire la posibilitatea de a invada întreaga țară și a schimba puterea politică în Ucraina, Teodor Meleșcanu a răspuns:

'În principiu, s-ar putea întâmpla orice. Din punctul meu de vedere, sunt convins că ceea ce îl interesează este să aibă Donețk și Luhansk. Pe lângă acestea, să mai aducă acolo un coridor de la Marea Azov care să facă legătura dintre Crimeea și Federația Rusă. Asta cred că se va putea realiza destul de repede, după cum văd eu că se mișcă lucrurile. Nu am impresia că vor merge atât de departe încât să ocupe Ucraina ca atare pentru că se va ajunge la intervenții armate care vor fi extrem de grave. Prin urmare, cred că vor merge pe Donețk - Luhansk, vor încerca să le mai dezvolte puțin, ca să le asigure Mariupolu, Marea Azov, astfel încât să le asigure legătura Crimeii cu Federația Rusă. Acesta cred că va fi tamponul', a declarat Meleșcanu.

În legătură cu încălcarea tratatelor și convențiilor internaționale și atacarea unui stat suveran, recunoscut de ONU, prin luarea celor două teritorii, presupunând ca aici se va opri Rusia, dar și dacă acest fapt nu este un precedent periculos, Teodor Meleșcanu a spus:

'Aduceți-vă aminte că în anul 2008, în Osetia și Abhazia a fost același lucru. Nu uitați și de situația cu Transnistria când a fost un conflict înghețat. Eu cred că așa se va merge și aici, pe ideea de a avea o pacificare și prezență militară în zonele care îi interesează, pentru a avea un tampon în Georgia cum a fost atunci și acum în Ucraina ca să nu devină membri ai tratatului Nord Atlantic', a spus Meleșcanu.

Chestionat dacă ar putea intra și Republica Moldova în aceeași logică, Meleșcanu a zis că:

'Diferența este că în Republica Moldova, după cum știți, ei au declarat într-un articol că Republica Moldova va fi neutră. E o altă chestiune cu privire la participarea în Uniunea Europeană, dar în probleme de securitate este neutră. Nu se pune această problemă pentru Republica Moldova.', a mai spus Teodor Meleșcanu, la DC News.

VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţa o operaţiune militară în estul Ucrainei

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Liderii american, europeni, ai NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească "agresiunea militară" împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel