Meleșcanu, discuție despre o nouă magistrală. Finanțare japoneză

Implementarea proiectului magistralei de metrou Gara de Nord - Aeroportul "Henri Coandă", care beneficiază şi de finanţare japoneză, a fost discutată, miercuri, de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul de stat pentru Afaceri Externe din MAE japonez, Nobuo Kishi, informează un comunicat al MAE.

Ministrul Teodor Meleşcanu l-a primit miercuri pe Nobuo Kishi, aflat într-o vizită de lucru în România. 

Potrivit sursei citate, demnitarul român a subliniat "importanţa deosebită acordată de ţara noastră impulsionării relaţiilor cu Japonia, prin consolidarea dialogului politic la nivel înalt şi extinderea cooperării economice bilaterale". 

Meleşcanu a exprimat apreciere pentru prezenţa firmelor japoneze în România, precum şi speranţa atragerii de noi investiţii japoneze, pe fondul unui mediu economic românesc atractiv, caracterizat de o creştere economică solidă, un sistem fiscal favorabil şi o forţă de muncă cu un grad ridicat de calificare. Oficialul român a punctat oportunităţile de cooperare economică din domeniul IT, industriei auto, agriculturii şi turismului. 

Ministrul de stat Nobuo Kishi a remarcat cu satisfacţie cursul ascendent al cooperării româno-japoneze în ultimii ani, reflectat inclusiv de faptul că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România. 

Cei doi oficiali au discutat despre implementarea proiectului magistralei de metrou Gara de Nord - Aeroportul "Henri Coandă", care beneficiază şi de finanţare japoneză. Oficialul român a subliniat determinarea autorităţilor de la Bucureşti în finalizarea proiectului, dovadă fiind şi adoptarea, la 13 iulie, a hotărârii de guvern privind exproprierile pe coridorul Magistralei, arată MAE. 

Viitoare cooperări

Au fost evocate, de asemenea, consistenţa şi potenţialul colaborării bilaterale în sfera cercetării, ştiinţei şi tehnologiei, ilustrate şi de prezenţa profesorului japonez Kazuo Tanaka în calitate de director ştiinţific în cadrul Proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Măgurele. 

Ambele părţi au manifestat dorinţa dezvoltării cooperării în domeniul educaţiei, culturii şi al schimburilor interumane. În context, ministrul român a exprimat interesul special pentru permanentizarea regimului de scutire de viză pentru turiştii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare. 

Întrevederea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la evoluţiile de actualitate de pe scena internaţională, cu accent pe aspectele de securitate din Asia de Est şi Europa de Est, precum şi privind viitorul UE şi Brexit, mai arată ministerul român al Afacerilor Externe. 

Ministrul de stat japonez Nobuo Kishi efectuează o vizită de lucru în România, care mai include, alături de întrevederea de la MAE, primiri la preşedintele Klaus Iohannis şi, respectiv, la prim-ministrul Mihai Tudose. Este a doua vizită în România a demnitarului nipon, prima având loc în decembrie 2013. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel