Melanomul, depistat printr-un test de sânge. Premieră mondială

examinarea alunitelor
examinarea alunitelor

Cercetătorii australieni au pus la punct primul test de sânge capabil să depisteze melanomul în stadiu precoce, înainte de înmulțirea celulelor canceroase în piele. 

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele. Un simplu test de sânge, creat în premieră de o echipă din Australia, poate detecta melanomul în stadiu inițial, înainte de răspândirea lui în corp. Această descoperire poate contribui la salvarea a mii de vieți, susțin oamenii de știință.

„Pacienții în cazul cărora melanomul este descoperit în stadiu precoce au o rată de supraviețuire după 5 ani de 90-99%”, a declarat Pauline Zaenker, coordonatoarea studiului, citată de 20minutes.fr.

Depistarea melanomului în stadiu precoce

Acest test de sânge este extrem de promițător pentru că poate detecta melanomul în stadiu precoce, când este încă tratabil, adaugă cercetătoarea. 

Testul a fost aplicat în cazul a 105 pacienți cu melanom primar și 104 persoane sănătoase. Testul a permis detectarea melanomului în 79% din cazuri. 

În prezent, diagnosticul melanomului se bazează pe un examen clinic efectuat de medic. În cazul unei leziuni suspecte, formațiunea respectivă este îndepărtată chirurgical și analizată la biopsie.

Anticorpi care trădează melanomul

Testul dezvoltat de cercetători identifică anticorpii produși de organismul pacientului ca reacție la cancer. „Am examinat în total 1.627 de anticorpi, pentru a identifica o combinație de 10 anticorpi care sunt cei mai buni indicatori ai melanomului”, a explicat Pauline Zaenker. 

„Oamenii trebui să conștientizeze foarte serios efectele dăunătoare ale soarelui asupra pielii și să fie atenți la cele mai mici modificări care apar pe piele sau la nivelul alunițelor”, atrage atenție cercetătoarea. 

Testul va trece printr-un studiu clinic pe durata a 3 ani pentru validarea rezultatelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel