EXCLUSIV  Dr. Daciana Toma, medic formator al medicilor de familie: ”Să depăşim această etapă de ipocrizie!” Facilitățile, doar pe hârtie

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Dr. Daciana Toma, medic formator SNMF, a vorbit despre dificultăţile pe care le întâmpină medicii de familie în ceea ce priveşte prevenţia medicală.

"Dacă vorbim de redefinirea rolului medicului de familie în sistem, în implicarea sa în screening, prevenţie, depistare precoce, trebuie să spunem că nu întotdeauna are instrumentele necesare. De exemplu, în diabetul zaharat poate efectua glicemia, dar nu hemoglobina glicată. Sunt bariere birocratice sau administrative care nu permit medicului de familie să intervină la nivelul maxim al potenţialului său. Am dreptate, dna doctor?", a întrebat Val Vâlcu. 

Trei probleme pe care le au medicii de familie 

"Ca de obicei, din păcate, aveţi dreptate. Mi-ar plăcea să vă pot contrazice. Sunt trei aspecte aici. Pe de o parte, am spus mereu, cred că ar trebui să depăşim această etapă de ipocrizie care ţine de atâta amar de ani. În contractul cadru noi avem prevăzute anumite facilităţi pentru a face prevenţie, dar în fapt acestea nu pot fi puse în aplicare. Acele analize de prevenţie nu se pot face. Avem bilete de trimitere în formulare noi, este menţionată lista de analize pe care le putem recomanda, dar niciun laborator nu onorează respectivele trimiteri. Ce vorbim despre depistarea precoce? 

S-au introdus în noul contract cadru servicii adiţionale pentru o mai bună gestionare a bolnavilor cronici. După 4 luni, ce să vezi, ne-au tăiat serviciile pentru că nu am prelungit programul de lucru, deşi când am încheiat contractul nu ni s-a solicitat asta. Dar nu e cazul să ne plângem. Ideea este aşa, trebuie să existe o armonie, ceea ce este trecut în contractul cadru să poată fi realizat. 

Pe de altă parte, activitatea medicului ar trebui revizuită, în sensul că sunt multe lucruri inutile pe care le facem. Mai bine alocăm timp consultului propriu zis, să facem medicină, nu să rezolvăm probleme administrative. 

În al treilea rând, foarte importantă este educaţia pacientului, pentru a şti să vină. Oamenii trebuie ajutaţi să înţeleagă că începi să faci prevenţie când eşti aparent sănătos. Nu trebuie să ajungi la medic doar când eşti bolnav. Sunt de acord cu faptul cu farmaciştii pot ajuta medicii de familie, dar pot veni şi în ajutorul sistemului de sănătate. Educaţia pentru sănătate şi prevenţia încep în familie, în comunitate, nu doar medicul poate să intervină. Oricare dintre noi, prin sfaturile pe care le dăm, putem face bine", a declarat dr. Daciana Toma, medic formator SNMF, în cadrul dezbaterii Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel