Medicamentul pe care tot mai multe femei îl folosesc pentru a avea fese și sâni mai mari. Efectele adverse

Medicamentul pe care tot mai multe femei îl folosesc pentru a avea fese și sâni mai mari. Efectele adverse / Foto: Pixabay, de StockSnap
Medicamentul pe care tot mai multe femei îl folosesc pentru a avea fese și sâni mai mari. Efectele adverse / Foto: Pixabay, de StockSnap

Tot mai multe femei fac abuz de un medicament pentru a avea fese și sâni mai mari. 

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, îşi spun "skinny" (slăbănoage). Aceste tinere sunt obsedate să aibă "forme", adică fese şi sâni mai mari. Şi reuşesc asta cu ajutorul unui medicament pentru care în Franţa, spre exemplu, nu este nevoie de reţetă şi costă mai puţin de 10 euro o cutie.

"Eu, care nu prea mâncam, acum mi-e foame tot timpul, chiar şi în pat mănânc. Funcţionează foarte bine, te îngraşă imediat" spune una dintre aceste tinere, scrie Ziarul de Iași.

Fotografii înainte şi după administrarea acestui medicament arată, într-adevăr, creşteri spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că medicamentul, al cărui ingredient activ este ciproheptadina, nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii.

Despre ce medicament este vorba

Într-un comunicat de presă transmis la sfârşitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că "raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizaţiei de introducere pe piaţă sau, cel puţin, a înscrierii sale pe o listă cu reţetă obligatorie".

Ciproheptadina este un "medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960", care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente şi care nu mai este prescris, a explicat pentru AFP doctorul Laurent Chouchana, membru al SFPT.

Până în 1994, acest medicament era indicat "pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate", indicaţie care a fost retrasă din cauza unei balanţe beneficiu/risc prost evaluate, a precizat el.

Moleculele care acţionează asupra greutăţii sunt monitorizate în special pentru potenţialul lor abuz, adaugă doctorul Chouchana, după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scop de slăbire.

Posibile efecte adverse

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecinţe: provoacă "de cele mai multe ori" somnolenţă, dar uneori şi convulsii, halucinaţii şi efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, spune doctorul Chouchana.

În videoclipurile de pe internet, utilizatoarele se plâng că "dorm tot timpul" din cauza acestui medicamentsau că "le doare burta".

Înainte de apariţia reţelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu ştiinţific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel