Medicul Schenker, din prima linie a luptei cu cancerul: Nu poți să-l abandonezi când lupta devine mai urâtă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)

Pacienții cu probleme oncologice au fost neglijați în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de COVID-19, iar România a stat prost la capitolul îngrijirii pacienților.

În acest context, medicul Michael Schenker a vorbit despre soluția de tratament al pacienților și a transmis un mesaj pentru medici. 

"Cred că ar trebui să existe în primul rând o legătură mai bună între ceea ce înseamnă onlocologia astăzi, ceea ce facem noi și ceea ce fac colegii care deja practică acest segment de tratament. E un pic de ruptură între noi și centrele de paliație, cel puțin așa o simt eu, poate e o chestiune subiectivă, dar nu știu ce să spun.

Cred că ar trebui verificată modalitatea prin care specialiștii care sunt dedicați îngrijirii acestor pacienți sunt pregătiți și certificați în această pregătire, pentru că este foarte adevărat că un oncolog nu poate să trateze la fel de bine precum un neurolog un pacient care are niște urmări după un AVC.

Oncologia, o specialitate care implică îngrijiri paliative

Cred că ar trebui cumva, eu așa văd lucrurile și încerc să găsesc o soluție pentru îmbunătățirea lucrurilor printr-o încărcare suplimentară a specialității noastre, dar cred că o parte dintre noi, dintre colegii mei, ar trebui să ne supraspecializăm în paliația în oncologie, pentru că totuși, pacientul oncologic are câteva particularități importante pe care chiar și dacă nu mai discutăm de terapie specifică, chiar dacă nu mai discutăm de obiective de supraviețuire îndelungată, din păcate, sau cel puțin așa poate să fie la un moment dat cursul lucrurilor, cred că pacientul oncologic trebuie să aibă parte de o îngrijire cât mai specializată, cât mai aproape de elementele de patogenie, de particulariățile naturale ale unui anumit tip de cancer și până la urmă, foarte aproape de urmările pe care un pacient le poate avea după terapia specifică, pentru că sunt efecte secundare care pot să țină o grămadă de timp, o perioadă îndelungată și trebuie îngrijiți.

Este o specialitate poate aparte, această îngrijire paliativă, sunt de acrod, însă cred că ar trebui un pic ușurat din alt punct de vedere, adică accesul către certificarea în îngrijiri paliative. Mi se pare un pic cam dură pregătirea în direcția aceasta.

E nevoie de oameni care să practice acest segment de activitate medicală. E nevoie de medici care să presteze aceste servicii medicale pentru pacienții noștri, e nevoie de colegi cu care să colaborăm, cu care să discutăm.

Nu trebuie să fugim de pacienții noștri de care ne-am ocupat o perioadă îndelungată, pe ultima perioadă de timp să-o lăsăm altor colegi și cred că e un lucru foarte important această relație pacient - medic. Pacientul a avut încredere în tine ca medic, te-a văzut ca speranță, te-a privit cu încredere și nu poți să-l abandonezi când lupt devine mai urâtă și când sunt semne că piezi această luptă să apelezi la un alt coleg, la un alt centru și la altă specialitate. Și sfârșitul acela, în loc să fie unul mai ușor și mai lin, să fie unul mai stresant și mai rigid, mai dur, mai străin", a declarat dr. Michael Schenker, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "ACADEMIA DE SĂNĂTATE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel