Marko Bela: UDMR așteaptă scuze de la politicienii din Ungaria

Senatorul UDMR Marko Bela a afirmat, duminică, la Târgu Mureș, că politicienii din Ungaria datorează scuze Uniunii pentru implicarea în campania electorală din România, învinovățându-i și că, prin scandalul legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, ”au compromis ideea de literatură”, potrivit corespondentului Mediafax.

Prezent la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, întrunit, duminică, la Târgu Mureş, senatorul Marko Bela a declarat de la tribună că, prin scandalul legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, reprezentanţii Ungariei "au reuşit să îl denigreze cu totul pe acest scriitor" şi că este nevoie de "o Ungarie care să nu facă greşeli diplomatice, să se poată rezolva cel puţin problema reînhumării".

Ulterior, senatorul UDMR a declarat presei că aşteaptă scuze de la politicienii din Ungaria pentru implicarea lor în campania electorală din România, de la alegerile locale, când au sprijinit "cele două partide care au încercat să concureze UDMR" - Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

"În primul rând, nu cred că am spus o noutate atunci când am afirmat că politicienii n-ar fi trebuit să se implice într-o astfel de acţiune de reînhumare, prin care au reuşit să amplifice tensiunile între cele două comunităţi şi aţi văzut cu toţii ce s-a întâmplat. În ce priveşte scuzele, aici nu e vorba numai de acest eveniment şi anume preconizata reînhumare, ci în primul rând despre implicarea politicienilor din Ungaria în campania electorală şi faptul că demnitari importanţi ai statului ungar au susţinut cele două partide care au încercat să concureze UDMR. De aceea am spus, după ce am aflat rezultatele acestor alegeri - dar la urma urmei, indiferent de aceste rezultate - că ei ne datorează scuze", a spus Marko Bela, care i-a acuzat pe politicienii din Ungaria că au compromis ”ideea de literatură”.

"Au compromis ideea de literatură, la urma urmei, că scriitorii şi societatea civilă au menirea să se ocupe de aprecieri privind un scriitor, inclusiv o eventuală reînhumare, şi nu politicienii să folosească aceste evenimente în scopuri de campanie - că în mod cert era vorba de campania electorală. Eu sper foarte mult că ei au tras anumite învăţăminte şi deocamdată haideţi să sperăm cu toţii că nu se implică", a spus Marko Bela.

Despre  o eventuală implicare a politicienilor din Ungaria în alegerile parlamentare din toamnă, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat presei că nu crede că se va întâmpla astfel.

"Eu sunt optimist şi cred că nu se vor implica", a spus Kelemen Hunor, care a precizat că se bazează pe "simţul olfactiv".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel