Marko Bela bate monedă pe universitatea în limba maghiară

Marko Bela
Marko Bela

Fostul președinte al UDMR, Marko Bela, spune că Uniunea nu a renunțat la ideea înființării unei universități de stat în limba maghiară, lucru ce nu trebuie să se realizeze prin "separarea universităților existente", iar la UMF Târgu Mureș trebuie "rezolvată problema" în baza legii actuale.

Senatorul a participat, sâmbătă, la deschiderea celei de-a opta ediții a unui concurs destinat elevilor din liceu din unităile cu predare în limba maghiară, pe care îl patronează și la care participă aproximativ 250 de elevi din nouă județe din Transilvania.

"În acest moment, eu aş zice că în primul rând trebuie să aplicăm legea învăţământului în ceea ce priveşte învăţământul universitar, şi anume înfiinţarea de departamente sau facultăţi cu limba de predare maghiară în cadrul universităţilor existente. Acest lucru s-a făcut la Cluj, la Universitatea «Babeş-Bolyai», unde în cadrul facultăţilor s-au înfiinţat departamente cu limba de predare maghiară, la fel, aici, în Târgu Mureş, la Universitatea de Arte, există o facultate cu limba de predare maghiară. Şi în acest moment nu e rezolvată problema la Medicină şi Farmacie. Nu s-a renunţat la acest lucru (la înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară - n.r.), dar acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente. Deci vreau să subliniez acest lucru şi nu cred că ar trebui să vizăm aşa ceva. În cadrul universităţilor existente, trebuie să înfiinţăm acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau în limba maghiară să aibă puterea de decizie", a spus Marko Bela.

Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş găzduieşte, de vineri până duminică, a opta ediţie a unui concurs destinat elevilor de liceu din unităţile cu predare în limba maghiară. Ei se vor înfrunta la disciplinele chimie, biologie, geografie, informatică, ştiinţe sociale şi istorie. Concursul este recunoscut de Ministerul Educaţiei şi, potrivit organizatorilor, rezultatele lui contează foarte mult, întrucât ocupanţii locurilor I, II şi III vor putea intra, fără taxă, la mai multe specializări de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, precum şi la Universitatea Sapientia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel