Marius Pieleanu, critici la Realitatea TV: Sunt gesturi fundamentale

Marius Pieleanu a declarat, sâmbătă seară, la Realitatea TV, că "din păcate, 'România Mare' face prea puține lucruri pentru Moldova noastră". În acest context, sociologul a criticat modul de raportare al românilor la frații lor de peste Prut.

"Din păcate, 'România Mare' face prea puține lucruri pentru Moldova noastră; știu că, din păcate, arestarea domnului Filat, la nivel percepției publice, poate să fie ca o piedică în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cred, de asemenea, că tot 'România Mare' poate să rezolve inclusiv probleme din justiție din Moldova. Ar fi încă un element de coeziune între noi și ei.

Peste doi ani, și deja se vehiculează în spațiul public, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire și nici măcar elementele de mare congruență nu le-am atins: o autostradă, un gazoduct, și, în fine, o cultură comună. Nu am ajuns, după 100 de ani, să avem o cultură comună, în elementele sale mari, între toate marile regiuni istorice ale României. În continuare gândim în termeni de provincii culturale distincte", a spus Pieleanu în emisiunea realizată de Octavian Hoandră la Realitatea TV.

Pe de altă parte, sociologul a criticat faptul că împrumutul de 150 de milioane de euro pe care România îl va acorda Moldovei, este unul rambursabil: "Faptul că cer banii înapoi mi se pare un gest de diferență, adică noi și ei. Nu suntem noi și ei, suntem aceleși popor. Sunt gesturi fundamentale pentru a crea, în mentalul colectiv, sentimentul de identitate comună. Aici e discuția, restul sunt politicianisme".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel