Marius Pașcan (PMP), atac după ultima decizie UDMR: Ipocrizie

Darius Muresan / 11 sep 2017 / 14:19 Salveaza PDF Comentarii

Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), filiala Mureş, Marius Paşcan, a declarat că poziţia UDMR faţă de noua lege a educaţiei adoptată în Ucraina vădeşte doar 'ipocrizie'.

Marius Pașcan susține că politicienii UDMR nu ar fi fost preocupaţi deloc de tratamentul 'discriminator şi înjositor' de care a avut parte minoritatea română, în mod constant, în Ucraina. 

'Poziţia UDMR faţă de noua lege a educaţiei, adoptată de Parlamentul Ucrainei, vădeşte doar ipocrizie. Politicienii uniunii nu au fost defel preocupaţi, până acum, de tratamentul discriminator şi înjositor de care a avut parte minoritatea română, în mod consecvent, în Ucraina. Acum însă, când Viktor Orban primeşte ordine la Budapesta direct de la Vladimir Putin, vizând destabilizarea Uniunii Europene, udemeriştii reacţionează în consonanţă fiind, de fapt, prioritar solidari cu soarta minoritarilor ruşi din Ucraina', a arătat Paşcan, ca reacţie la protestul conducerii UDMR faţă de noua lege a educaţiei din Ucraina, prin care se cerea preşedintelui ucrainean să nu promulge acest act normativ. 

Deputatul PMP susţine că reacţia respectivă vine pe fondul iniţierii de către UDMR a proiectului legislativ prin care se urmăreşte coborârea pragului pentru utilizarea limbii minorităţilor la 10% într-o localitate, fapt ce ar putea duce la conflicte. 

'Mai mult, prin proiectul legislativ pe care UDMR l-a iniţiat, aflat acum în dezbatere la Camera Deputaţilor, în urma negocierilor politice cu PSD-ALDE pentru susţinerea actualei guvernări, se urmăreşte coborârea pragului pentru utilizarea limbii minorităţilor la 10% într-o localitate, creându-se chiar şi sub acest prag o alternativă ambiguă cu privire la ponderea semnificativă a minoritarilor dintr-o comunitate şi se instituie, de drept, obligativitatea folosirii limbilor minoritare în toate instituţiile publice promovându-se, inechivoc, oficializarea limbii maghiare în România. Sunt pretenţii aberante, mult peste prevederile şi standardele în acest domeniu aplicabile la nivelul ţărilor Uniunii Europene, ambiţii belicoase care vor genera în mod predictibil conflicte serioase în relaţiile interetnice', susţine deputatul PMP Mureş, potrivit Agerpres.

Marius Paşcan a mai afirmat că liderii UDMR au susţinut adeseori că 'modelul lor de bune practici în domeniul autonomiei administrative cu caracter etnic, către care aspiră, şi pentru drepturile minoritare, îl reprezintă Catalonia (Spania)', fapt ce ar fi un pericol pentru întreaga Uniune Europeană. 

'Or, astăzi, demersurile separatiste şi de independenţă teritorială ale Cataloniei pot degenera lesne într-un conflict civil de proporţii şi constituie un pericol pentru întreaga Uniune Europeană, constituită într-un mozaic de popoare şi de limbi, de tradiţii şi de identităţi regionale', a mai subliniat deputatul PMP. 

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23