Marius Huc, mesaj răvășitor pentru România: Greșește și acum

Marius Huc
Marius Huc

Jurnalistul Marius Huc a scris pe contul său de Facebook un mesaj lung, emoționant, adresat României. Jurnalistul face referire la Ziua Națională a României, zi în care mulți români își amintesc că trebuie iubită țara noastră doar o zi, însă România este imperfectă.

Iată postarea integrală a jurnalistului Marius Huc: 

Sa vedeti maine ce tara perfecta avem! Si cat de mult o iubeste toata lumea! O minune pe pamant. Romania mea e imperfecta, are milioane de defecte. Si nu de ieri. Dintotdeauna. Si parca, mai ales in ultima suta de ani.

Romania mea e si aceea in care, acum putin peste 100 de ani, un ministru al apararii, generalul Averescu, reprima rascoala de la 1907. Actiunea armata, ordonata de liberali, a fost excesiva, spun chiar sursele de atunci. Au murit mii de tarani, Averescu avea sa devina erou al primului razboi mondial iar PNL un partid care va intra in istorie pentru actiunile sale politice minunate.

Romania mea este si Romania care a permis Armatei construirea, pe bani multi, a monumentalului Cerc Militar National, inaugurat cu cativa ani inainte ca Armata romana sa intre in primul razboi mondial. Militarii sai au fost prost echipati, cu flinte si din razboiul de independenta, dezbracati, desculti. Vi se pare cunoscuta povestea? Istoria se repeta, nu? Cata ironie... Cercul Militar National este acum una dintre cladirile fabuloase ale Capitalei.

România inumană a țăranilor 

Tara mea este si Romania inumana a taranilor care isi paraseau pe jos sau in carute satele, sa se refugieze impreuna cu guvernul si cu familia regala in Moldova neocupata de armata germana. In timp ce taranii mureau pe marginea drumului de epuizare, de frig si de foame, pe langa ei treceau trenurile bogatilor care isi urcasera in vagoane mobila, dar si butoaiele cu vin si muraturi. Dupa razboi, Regele Ferdinand le va da taranilor pamant. Celor vii... ceilalti, l-au tras peste ei, sa le fie cald pe lumea cealalta.

Romania mea draga este si aceea in care Maniu nu a participat la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria de la Alba Iulia. Ca si acum, politica era mica. Dar atunci macar o faceau oameni mari.

Romania mea este si Romania intrata in al doilea razboi mondial de partea Germaniei fasciste. Copiii nostri invata la scoala ca dupa 23 August 1944, datorita Romaniei cel de-al doilea razboi mondial a fost scurtat cu cel putin 6 luni. Dar v-ati intrebat vreodata si cu cat l-a lungit Romania aruncand in gurile nemtilor graul iar in rezervoarele tancurilor si avioanelor petrolul? Deminitatea polonezilor nu ne era la indemana? Era tot politica...

Nu treceți peste paginile tragice, vă rog

Romania mea este si statul condus de Antonescu, cel a carei rezolutie favorita pe unele documente era "sa mearga in Transnistria". Adica in lagar, ca am avut si noi... Mai este si tara care a admis uciderea evreilor cetateni romani. Cititi macar Jurnalul lui Mihail Sebastian. E cool. Gasiti si barfe din Bucurestiul acelor ani. Dar nu treceti peste paginile tragice, va rog.

Romania mea si a altora dintre cei pe care ii cunosc este si Romania care dupa 1945 a admis aruncarea in temnite a celor care, cu bune si cu rele, au facut Romania Mare sau s-au opus comunismului pentru ca asa au crezut ei... Este Romania care si-a schingiuit eroii la Pitesti, la Sighet, la Gherla, la Jilava, in timp ce majoritatea tacea vinovata! Tacea nepermis!!!

România mea și-a ucis cetățenii

Romania mea este tara care si-a omorat copiii in Revolutia din 1989. Numai aici s-a intamplat asta. In alte parti s-au daramat ziduri, in alta parte revolta s-a imbracat in catifea. Romania mea si-a ucis cetatenii.

Romania mea este aceea care si-a umilit ultimul Rege zeci de ani. L-a fugarit pe autostrada, i-a spus Balbaitul, l-a injurat... Majestatea Sa a intors obrazul de prea multe ori, iertand de fiecare data. Si s-a intors definitiv anul trecut alaturi de cei pe care i-a iubit neconditionat, copiii sai de prea multe ori rai, perfizi... Dar erau copiii Sai!

Romania mea greseste si acum. Dar vor scrie altii mai vrednici despre asta, cand va implini 200 de ani.

Romania mea este si aceasta. Si trebuie sa ne-o asumam si asa, daca vrem sa fim considerati demni. Copiii nostri trebuie sa invete si aceste lucruri.

Romania mea este si ceea ce vor scrie cei mai multi dintre voi. Este si familia, si Voronetul, si casele bunicior, mormantul tatalui meu, si prietenii, si munca mea, si colegii mei... toate lucrurile minunate din jurul meu. Dar si toate ce le-am scris mai sus, poate cu patima...

La multi ani!", este mesajul transmis de Marius Huc pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel