Mario Soares a murit. Ionuț Vulpescu: Cea mai importantă figură a politicii

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, subliniază că Mario Soares a fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ideii europene. 

”S-a stins din viaţă Mario Soares, fost preşedinte şi premier al Portugaliei. Intelectual de stânga, Soares a fost cea mai importantă figură a politicii portugheze de după Revoluţia Garoafelor Roşii, care a pus capăt, în 25 aprilie 1974, îndelungatei dictaturi inaugurate, în 1930, de Salazar şi continuate, din 1968, de Marcello Caetano”, a scris Ionuț Vulpescu, pe Facebook.

Ministrul Culturii subliniază că "social-democrat modern, Mario Soares a jucat un rol-cheie în tranziţia Portugaliei către democraţie, care a fost mai dificilă decât revoluţia în sine, încheiată în numai câteva ore”.

”Reorganizarea Centrului Democratic şi Social, ca partid de centru-stânga, a permis Portugaliei să evite sirenele periculoase ale extremei stângi şi să se instaleze ferm pe calea democratică, evoluând către Piaţa Comună, la care a aderat, împreună cu Spania, în 1986. Mario Soares a făcut parte, alături de Francois Mitterrand, Bettino Craxi, Andreas Papandreu şi Felipe Gonzales, din acea elită social-democrată europeană care, pe fondul prăbuşirii comunismului, a promovat integrarea europeană, ca soluţie de dezvoltare paşnică şi armonioasă a întregului continent”, apreciază ministrul.

[citeste si]

El evidenţiază sprijinul pe care liderul portughez l-a acordat României, afirmând că ”ideea europeană are nevoie (...) de oameni politici cum a fost Mario Soares”.

”România, de asemenea, a avut în Mario Soares (ca şi în ceilalţi lideri social-democraţi citaţi) un sprijin ferm şi un susţinător pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Un adevărat prieten. Ne luăm rămas bun de la unul dintre ultimii mari lideri ai stângii şi ai ideii europene, nu fără o anumită îngrijorare pe care ne-o transmite slăbiciunea şi lipsa de viziune a liderilor actuali. Ideea europeană are nevoie, pentru a merge mai departe, de oameni politici cum a fost Mario Soares”, mai scrie Ionuţ Vulpescu.

Fostul preşedinte al Portugaliei Mario Soares a încetat din viaţă la vârsta de 92 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel