Marilen Pirtea: Reușită obținută de Guvernul României prin MFP

Marilen Pirtea
Marilen Pirtea

Deputatul Marilen Pirtea vorbește despre o reușită obținută de Guvernul României prin MFP.

„În ultimele 3 luni, Ministerul Finanțelor Publice a asigurat sursele de finanțare ale deficitului bugetar prin împrumuturi avantajoase, reușind să devină, în noua guvernare, un emitent sofisticat de titluri pe piețele externe", subliniază deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Pe piețele financiare externe, în data de 21 ianuarie 2020, MFP a împrumutat printr-o emisiune în două tranșe suma de 3 mld. euro, din care: 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani (cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2,000% pe an) și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani (cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an).

Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe, consolidându-și astfel poziția de emitent sofisticat pe piețele externe, și anume:

o atragerea celui mai mare volum de finanțare într-o singură tranzacție cu primă de emisiune negativă;

o cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor (ordine totale de peste 9 miliarde de euro), emisiunea fiind suprasubscrisă de cca 4 ori, cu o participare din partea unui număr de peste 500 de investitori;

o randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scăzut randament obținut vreodată de România pentru această maturitate.

Știm că ingredientul cel mai important al obținerii de împrumuturi externe avantajoase este încrederea în economie și sistemul fiscal, dar și în politicile publice guvernamentale, și tocmai această calitate contează astăzi foarte mult în reușita obținută de Guvernul României prin MFP.

După ce evoluția finanțelor publice și a deficitului au cunoscut performanțe negative incredibile, în 2018 și 2019, până la atingerea unei cote de necesar de finanțare de pe piața internă în 2019 de 58,8 miliarde lei – un maxim al ultimilor zece ani -, iată că MFP dovedește refacerea credibilității fiscale a României prin împrumuturi externe din ce în ce mai avantajoase", conchide deputatul liberal Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel