Marilen Pirtea: Administrația publică, politizare, costuri. Pericol de suspendare fonduri europene

[] []

12 iun 2018 / 11:46
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea avertizează că politizarea administrației publice va avea costuri pentru români. Propunerile de modificare a Codului Admninistrativ vor duce la pierderea fondurilor europene. Comisia a criticat în termeni duri noile prevederi, care scot prefecții din categoria funcționarilor publici și îi transformă în reprezentanți politici, ca și modul în care va fi restructurată Agenția Națională a Funcționarilor Publici, spune Marilen Pirtea.

”Propunerile de modificare a Codului Administrativ dezbătute în aceste zile în Parlament echivalează cu politizarea administrației publice. Dincolo de faptul că prefecții și subprefecții sunt scoși din categoria înalților funcționari publici, devenind strict reprezentanți politici, modul în care este restructurat rolul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici este alarmant. Inclusiv Comisia Europeană a reacționat, criticând în termeni duri noile prevederi și indicând o posibilă suspendare a fondurilor europene din Programul Capacitate Administrativă, cu un total de 553 milioane euro pentru calendarul de planificare 2014-2020, se arată într-un comunicat semnat de deputatul PNL Marilen Pirtea.

Concret, Comisia Europeană constată că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori”.

Care sunt amendamentele problemă

Amendamentele conduc la slăbirea rolului de filtru în calea abuzurilor politice jucat de Agenția Funcționarilor Publici (ANFP). Pe scurt:

– Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici își pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcționarilor publici;

– ANFP își pierde capacitatea de filtru față de modificările abuzive ale organigramelor instituțiilor, dând astfel cale liberă unor modificări arbitrare, cu scop politic;

– Publicitatea pentru concursurile de funcționari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile, ceea ce crește șansele ca aceste concursuri să fie cunoscute doar de clientela politică;

– Funcționarii publici care sesizează încălcări ale legilor (avertizori de integritate) își pierd protecția legală rezervată avertizorilor de integritate, o ingerință foarte gravă în mecanismul instituțional creat pentru consilidarea integrității în administrație.

Mesajul Comisiei Europene, prin care se transmite un semnal de urgență către PSD-ALDE, pentru a înceta politizarea administrației publice prin noul Cod Administrativ, este unul cu multă greutate și importanță pentru cei care ne dorim dezvoltarea rapidă în familia europeană. Din nefericire, pentru unii dintre cei mai vizibili și bine poziționați lideri din PSD atragerea finanțărilor europene este o corvoadă, întrucât nu o pot transforma în potențială sursă de comisioane pentru lucrări acordate discreționar.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24