EXCLUSIV  Marii absenţi ai Recepţiei de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni. Cine sunt liderii politici care nu au onorat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis

Captură Video
Captură Video

Preşedintele Klaus Iohannis a organizat, cu prilejul Zilei Naţionale a României, o recepţie la Palatul Cotroceni. Nu toţi liderii politici au onorat, însă, invitaţia. 

Astfel, la eveniment nu a ajuns niciunul dintre liderii UDMR, în ciuda faptului că partidul este parte a coaliţiei de guvernare. În plus, de la PSD au fost prezenţi doar Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice, senatorul Robert Cazanciuc. 

Din partea PNL au venit Alina Gorghiu, preşedintele Senatului, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, alţi membri ai cabinetului, dar și fostul președinte, Emil Constantinescu. 

La recepţie au venit şi reprezentanţii cultelor religioase, dar şi aproximativ 70 de persoane din cadrul reprezentanţelor diplomatice de la Bucureşti. 

În Sala Unirii a Palatului Cotroceni, au participat aproximativ 200 de persoane. 

Discursul preşedintelui Iohannis: Ne aflăm pe un drum plin de schimbări, pe care îl văd ireversibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că românii au nevoie de progrese cât mai tangibile şi imediate pentru creşterea bunăstării şi a nivelului de trai şi a îndemnat autorităţile să folosească toate instrumentele disponibile în acest sens, scrie Agerpres.

"În anii care vor urma mai avem multe de făcut pentru a clădi o ţară realmente prosperă, rezilientă şi o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare. Cetăţenii au, în mod firesc, mari aşteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituţiilor, a serviciilor publice şi a infrastructurii. Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile şi imediate pentru creşterea bunăstării şi a nivelului de trai. Ţara noastră are la dispoziţie fonduri suficiente, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare, şi îndemn autorităţile să uzeze toate instrumentele disponibile", a spus şeful statului la recepţia oferită cu prilejul Zilei Naţionale la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că România este în prezent un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine şi o ţară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiţiei.

"Această realitate este recunoscută şi de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat şi este un membru puternic al marii familii europene", a completat preşedintele Klaus Iohannis.

Printre cei care participă la recepţie se numără premierul Nicolae Ciucă, miniştri ai Cabinetului, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, patriarhul Daniel, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Iată aici discursul complet al preşedintelui: 

"Dragi români,

Celebrăm astăzi momentul istoric în care visul de secole al poporului nostru a devenit realitate. Cu emoție și recunoștință, evocăm amintirea celor care, însuflețiți de patriotism și conduși de viziunea unei națiuni moderne, au înfăptuit Unirea la Chișinău, la Cernăuți, la Iași, la Alba-Iulia și la București.

Valorile și idealurile în care au crezut și pentru care s-au jertfit înaintașii noștri în Primul Război Mondial, pe Jiu, la Dragoslavele ori în bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz sunt temelia României puternice. Aceste valori și idealuri ne-au dat mereu forța de a merge înainte, chiar și în cele mai dificile vremuri.

Însă tocmai astfel de puncte de cotitură ne arată care ne sunt adevăratele repere, clarifică diferența dintre bine și rău și ne determină să ne asumăm principiile în care credem.

Dificultățile ne întăresc și dau semnificație mesajului Zilei noastre Naționale peste generații, și anume că, în momentele majore ale istoriei, noi, românii, suntem solidari, punem în valoare ceea ce ne unește și devenim, împreună, mai puternici și mai respectați.

Sărbătoarea Zilei Naționale din acest an ne găsește într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent și suveran, care dă lumii întregi, de peste nouă luni, un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertății și a democrației.

Războiul de la granițele noastre a declanșat o criză de securitate, o criză energetică și o criză umanitară și a generat, totodată, o ascensiune a extremismelor și a discursului urii.

Trăim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare și ne testează inclusiv sistemul de valori.

Libertatea de mișcare, de gândire, de exprimare, egalitatea în fața legii sunt atuuri uriașe ale societăților democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificație și mai puternică. Știm cât de prețioase sunt toate acestea, dar mai știm, și prezentul ne demonstrează, că nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertăți și drepturi care trebuie mereu promovate și apărate, pentru că se câștigă foarte greu, dar se pierd infinit mai ușor.

Avem, așadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice și să nu ne îndepărtăm de ele. Izolaționismul și teoriile populiste care clamează un fals naționalism arhaic sunt perfide și deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, așa cum se întâmplă acum.

Când oamenii se simt debusolați, apăsați de grijile prezentului, ei cad mai ușor pradă manipulării și dezinformării.

Doamnelor și domnilor,

România de astăzi este un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine și o țară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiției. Această realitate este recunoscută și de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru țara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat și este un membru puternic al marii familii europene.

În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o țară realmente prosperă, rezilientă și o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare.

Cetățenii au, în mod firesc, mari așteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituțiilor, a serviciilor publice și a infrastructurii.

Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai.

Țara noastră are la dispoziție fonduri suficiente, prin Planul Național de Redresare și Reziliență și alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare și îndemn autoritățile să uzeze toate instrumentele disponibile.

Doamnelor și domnilor,

Pe parcursul acestui an, România a demonstrat în numeroase ocazii că este un partener de încredere la nivelul Uniunii Europene, al NATO și pe plan internațional, prin demersurile întreprinse pentru sprijinirea Ucrainei, pentru apărarea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, pentru consolidarea Alianței Nord-Atlantice, dar și pentru prevenirea unei crize alimentare globale.

Beneficiem astăzi de cea mai înaltă garanție de securitate posibilă, iar prezența trupelor NATO în România demonstrează și întărește angajamentul aliaților de a apăra întregul nostru teritoriu în fața oricăror potențiale pericole sau agresiuni. Securitatea țării noastre într-un climat geopolitic atât de imprevizibil reprezintă poate cel mai de preț bun câștigat în ultimii 30 de ani.

Cu prilejul Zilei Naționale, le mulțumesc militarilor noștri, dar și trupelor din statele aliate care se află în România, pentru curajul și devotamentul de care dau dovadă în fiecare zi.

Dragi români,

Suntem contemporani cu momente care vor defini, fără îndoială, istoria omenirii. Rănile provocate de pandemie nu s-au vindecat încă și suntem, iată, nevoiți să facem față altor crize grave: un război la graniță, schimbări climatice accelerate, spectrul unei recesiuni globale. Însă și alte generații au fost constrânse să treacă la rândul lor peste încercări cumplite și au reușit.

Mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat și astăzi. Forța solidarității și contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societății!

Stă în puterea noastră să construim țara pe care ne-o dorim. Să pășim, așadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre și încredere!

La mulți ani, dragi români!

La mulți ani, România!", a transmis Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel