Maria Grapini, intervenție fulminantă: M-am săturat!

Maria Grapini, INTERVIUL momentului. Subiecte tari abordate de europarlamentar
Maria Grapini, INTERVIUL momentului. Subiecte tari abordate de europarlamentar

Europarlamentarul Maria Grapini a transmis un mesaj dur la Bruxelles, unde a atras atenția asupra crizei din România generată de întârzierea președintelui Klaus Iohannis de a pune în aplicare o decizie a CCR.

„Condiţionalitatea pentru noul cadru fnanciar multianual de existenţa statului de drept, de funcţionarea statului de drept, am spus-o şi în plenară - este în afara Tratatului. Tratatul nu prevede o asemenea condiţionalitate şi aici trebuie să ne ţinem tare, ca la box pe picioare, şi reprezentanţii în Consiliu şi noi în Parlament.

Noi am dezbătut o primă propunere făcută de Comisia Europeană în care şişa prezentat această intenţie de condiţionalitate şi nu s-a votat încă în Parlamentul European. Voi încerca să fac o masă critică şi cu colegi din alte state în care să solicităm - in general statele din Est care sunt adesea "bătute şi stigmatizate" să cerem pe de o parte definiţia pentru că Comisia de la Veneţia ştim bine că a spus că nu există o definiţie a statului de drept care să se aplice la toate statele - că fiecare stat este independent, suveran şi are o Constituţie.

Şi, dacă respectă Constituţia respectivă, adică legea să fie făcută de un parlament naţional, verificată de o instituţie cum ar fi la noi CCR, atunci nu se poate amesteca un alt stat să spună "legea nu e bună", pentru că a avut un traseu constituţional. Eu am solicitat dacă se va rămâne cu aceasta condiţionalitate, ceea ce ar fi o încălcare de Tratat, atunci trebuie ca instrumentele care măsoară statul de drept, să fie aceleaşi instrumente. (...) Sper că avem în plus un as în mânecă ca e cele 6 luni când suntem noi preşedinţi ai Consiliului să putem să influenţăm şi să nu existe aceasta condiţionalitate, pentru că ar fi foarte gravă. (...) Mesajul meu este către preşedinţi şi către miniştrii de linie şi către Guvern să folosească votul în Consiliu în proiectele unor state - cum ar fi Olanda care se opune să intrăm noi în Schengen - să nu votăm nici noi când Olanda vine cu un proiect. Asta este de fapt jocul votului în Consiliu. (...) Sincer m-am cam săturat de dublă măsură, dacă tot nu vrem dublu standard la produse, atunci nu vrem nici dublu standard măsurilor care se aplică statelor membre”, a spus Maria Grapini la Bruxelles.

Imaginea rea a României

„Imaginea rea a României faţă de neînţelegerile din ţară se multiplică de "n" ori. Este foarte important ca aici noi să dăm un mesaj unitar, adică preşedintele care are în Constituţia noastră anumite sarcini şi fişa postului, Guvernul, Parlamentul trebuie să vină cu un punct de vedere comun Din păcate nu ne ajută deloc în munca noastră - când cerem drepturi egale pentru România ca stat membru - neînţelegerea de acasă. Faptul că acum de exemplu preşedintele Senatului din România a informat toţi preşedinţii senatelor din statele membre că preşedintele încalcă Constituţia nesemnând (nr. - revocarea Laurei Codruța Kovesi), a fost un mesaj extraordinar de rău. Eu sunt şi in comisia LIBE. Şi, pentru că săptămâna trecută, la Strasbourg, s-a discutat despre Polonia pentru neaplicarea punctului de vedere al CCR . Acum venim noi la rând, chiar preşedintele de data asta nu aplică şi lungeşte foarte mult criza care este artificială.

Parlamentul a fost ales şi trebuie respectat votul. Legea trebuie respectată. Celor care nu le place cum a ieşit o lege, care a fost avizată de CCR, trebuie să se mobilizeze ca data viitoare, la alegerile din 2020 să aleagă alţi parlamentari, să poată să aibă o lege care e mai pe placul lor. Dar, deocamdată traseul constituţional a legilor pe justiţie și iată acum modificarea Codurilor, toate au traseu constituţional. Am auzit acuzaţii în România despre CCR că a fost numită politic. Păi a fost numită conform Constituţiei. Nu putem acum să desfiinţăm cea mai importantă instituţie care avizează peste celelalte instituţii democratice”, a concluzionat Maria Grapini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel