EXCLUSIV  MARI PROBLEME pentru unii pacienți. Situație incredibilă! ”Am crezut că lucrurile încep să dea înapoi, dar iarna asta ne copleșește”

Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a vorbit la dezbaterea online DC Medical și DC News despre problemele cu care se confruntă pacienții HIV/SIDA în pandemie.

De Ziua Internațională de luptă împotriva HIV/SIDA, DC News și DC Medical au organizat o dezbatere online menită să atragă atenția asupra problemelor întâmpinate în lupta pentru eradicarea maladiei secolului, agravate de pandemia COVID-19 care afectează omenirea. 

Iulian Petre, director executiv UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), a oferit detalii despre ultimul demers realizat în sprijinul pacienților HIV/SIDA, care au fost neglijați în pandemie. 

„Au fost dezbateri regionale cu toate centrele HIV/SIDA, am evaluat împreună cu medicii și partenerii situația pacienților cu HIV în perioada pandemiei. S-a construit astfel acest document în care cerem autorităților măsuri urgente pentru ca pacienții HIV să aibă acces la tratament, la servicii medicale, la consultații”, a explicat Iulian Petre.

În continuare, directorul executiv UNOPA a declarat că „spitalele de boli infecțioase, unde ei au fost tratați în ultimii 30 de ani, au fost transformate în spitale de primă linie Covid, ceea ce le-a blocat accesul. 

Sunt mulți care n-au mai reușit să ajungă să fie consultați de medicii lor. Tratamentul s-a eliberat, s-au găsit soluții. De multe ori, acesta se eliberează la poarta spitalului, la cortul de triaj.”

Marile probleme ale pacienților HIV/SIDA în pandemie

Consultațiile, legătura cu medicul și analizele specifice de monitorizare au devenit marile probleme cu care se confruntă pacienții HIV/SIDA.

„Am cerut ministerului și autorităților soluții pentru ca pacienții să nu fie lăsați deoparte. Știm că pandemia de Covid ne-a complicat tuturor viețile, dar nu e cazul să lăsăm în urmă ceilalți pacienți cronici. 

Pacienții cu HIV au nevoie de monitorizare, de relație directă cu medicul, iar când au o problemă de sănătate, de internare. În acest moment, e aproape imposibil să te internezi, dacă ai HIV, într-un spital de boli infecțioase. Sunt doar câteva locuri, câteva spitale care au reușit să creeze circuite separate”, a mai spus Iulian Petre la dezbaterea online marca DC News și DC Medical.

Iulian Petre: Iarna asta ne copleșește

„Am crezut că lucrurile încep să dea înapoi, dar iarna asta ne copleșește. Sunt pacienți care așteaptă cu orele în aer liber pentru tratament, pentru consultație sau pentru analize. Foarte puțini au reușit să-și facă analizele de monitorizare în acest an, practic o treime dintre ei au avut acces. E nevoie de măsuri, asta ceream autorităților! 

O măsură pe care am solicitat-o a fost de a le trimite tratamentul prin curierat la pacienți acasă. Totodată, sunt medicamente care așteaptă să fie compensante pentru pacienții din România”, a mai spus directorul executiv UNOPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel