Marcel Opriș (STS): Sistemul de monitorizare a votului, implementat și în străinătate

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot reprezintă un progres extraordinar pentru România, la fel şi faptul că pentru alegerile următoare va fi utilizată şi o cameră video pentru filmarea procesului de votare şi a numărării voturilor exprimate, a declarat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, Marcel Opriş, director general al Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale (STS).

"După exerciţiul electoral din iunie, cel mai mult m-au bucurat mesajele venite din mediul profesional. Avem acum toate persoanele cu drept de vot înregistrate într-un sistem, ce pot fi verificate cu ajutorul unei banale tablete aflate în fiecare secţie de vot. Exerciţiul se va repeta şi la alegerile care urmează. Pentru partide, actori politici, informaţiile au fost suficiente legate de câţi au participat. În plus, de data aceasta pentru a nu mai fi niciun fel de dubii faţă de comportamentul civic al cetăţenilor noştri, Guvernul a luat hotărârea ca aplicaţia existentă să aibă şi o cameră ce va filma procesul de vot. Evident că mai sunt şi alte procese, precum completarea procesului verbal. Acest lucru se va face fără a se întrerupe filmarea. Părerea mea este că e un progres extraordinar pentru România, dar nu ştiu cum va arăta în viitor", a spus Opriş.

Potrivit oficialului STS, România se grăbeşte să facă mai multe lucruri deodată în sectoarele de comunicaţii, IT sau e-Guvernare.

"În privinţa e-Guvernare, sincer, mă îndoiesc că se va întâmpla ceva dacă nu se schimbă modul nostru de gândire. Una dinte cheile problemei legată de e-Guvernare este identificarea problemei. Una dintre ele este e-Cardul, de a acorda o identitate electronică unei persoane. Probabil că ar trebui să identificăm pe cei care sunt interesaţi de aceste servicii. Există o confuzie, cum că toate lucrurile trebuie rezolvate deodată. Cred că noi ne grăbim, nu separăm lucrurile. Ne-am grăbit să facem interfeţe pentru smartphone, dar către ce baze de date?", a subliniat Marcel Opriş.

La alegerile locale s-a introdus, pentru prima dată, un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de evitare a votului multiplu, proiect care a fost un succes. Sistemul a fost implementat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), împreună cu STS.

În luna august, Iulian Ivan, directorul Direcţiei pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), declara că la alegerile parlamentare din 11 decembrie se va introduce acest sistem şi în secţiile din străinătate, iar românii nu vor mai fi obligaţi să semneze pe proprie răspundere că nu şi-au exprimat opţiunea electorală şi în altă secţie.

Tabletele din secțiile de votare, folosite în procesul de numărare a voturilor

Pe 19 octombrie, Guvernul a adoptat, în şedinţa săptămânală, o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secţiile din România şi din străinătate la alegerile parlamentare. Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a precizat că tabletele aflate în dotarea tuturor secţiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfăşurarea procesului de numărare a voturilor.

Înregistrările vor fi realizate de operatorii tabletelor, iar prin intermediul acestor înregistrări nu este vizată constituirea de probe în instanţă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Informaţionale (ADSI) organizează, marţi, dezbaterea având ca temă birocraţia prin e-Guvernare şi utilizarea conexiunilor broadband, a tehnologiilor identităţii şi semnăturii electronice gratuite pentru publicul larg.

Conferinţa, intitulată "Eliminarea Birocraţiei prin e-Guvernare şi Inovare în Avantajul Cetăţenilor - Utilizarea conexiunilor broadband şi tehnologiilor identităţii şi semnăturii electronice gratuite pentru toţi cetăţenii', va beneficia de participarea unor experţi internaţionali, precum şi a reprezentanţilor administraţiei publice. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel