Marcel Iureș, despre patriotismul românilor: Își iubesc țara din gură

Marcel-Iures
Marcel-Iures

Actorul Marcel Iureş, într-un interviu acordat pentru România Liberă, a apreciat că românii "își iubesc țara "din gură", până la nivel de stat, de Guvern.

Dintre toate emblemele istorice ale culturii române, Marcel Iureș îl apreciază foarte mult pe Constantin Brâncoveanu, pentru că "a avut geniu".  "Nu pentru că e oltean, dar era un om genial, în care stelele au pus gust, perseverenţă, viziune, forţă, chiar şi şiretenie. Şiretenia bună. A dat o altă calitate iubirii de ţară", a afirmat actorul.

Întrebat dacă românii sunt, din punctul său de vedere, patrioți, Marcel Iureș a răspuns: "Aşa cum a făcut-o Brâncoveanu? Nu cred. O iubesc „din gură”, până la nivel de stat, de Guvern, dar asta e... mergem înainte, aşa. Cred că ăia ce cresc animale îşi iubesc mai mult ţara, din spatele casei lor. Dau „Bună ziua!” la bătrâni, tac şi se gândesc înainte să răspundă la o întrebare... E şi asta o formă de a-ţi iubi ţara. Baza e respectul, respectarea regulilor de bun simţ, nu regulile europene care nu fac decât să teoretizeze, iar inspiraţia pentru ele a venit oricum din regulile pământului. Până la urmă, ce trebuie să facă un om? Să se trezească, să se spele, să se închine, să îşi hrănească copilul şi apoi să muncească. Dacă se poate, măcar să respecte 3 din alea 10 porunci. Dacă te uiţi la lista de reguli şi cea de datorii, vei vedea că pe prima ai „dreptul să înveţi, dreptul la informare”, iar pe a doua ai „obligaţia să înveţi, datoria să te informezi”. Despre o astfel de iubire de ţară, vorbesc. Nu despre cea declarată la televizor de cei care se simt responsabili să ne înveţe, să ne educe, doar pentru că declară public că îşi iubesc ţara mai mult", a explicat Iureș, una din vocile campaniei „Român pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache, pentru a încuraja tinerii să îşi urmeze visele şi să schimbe România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel