Manuscris al lui Mao, în valoare de peste 250 milioane de dolari, rupt de proprietar

Pergamentul cuprindea un poem scris de Mao
Pergamentul cuprindea un poem scris de Mao

Un bărbat din Hong Kong a rupt în două manuscrisul original al fondatorului Chinei comuniste, Mao Zedong, estimat la 2,3 miliarde de dolari honkonghezi (252 milioane de euro) crezând că ceea ce a cumpărat este un fals, a informat miercuri presa locală citată de EFE și preluat de Agerpres.

Potrivit ziarului South China Morning Post, manuscrisul făcea parte dintr-un grup de obiecte sustrase la 10 septembrie din apartamentul unui cunoscut colecţionar şi estimate în total la 5 miliarde honkonghezi (549 milioane de euro), în ceea ce poliţia a considerat drept cel mai mare furt din fosta colonie britanic.

Pergamentul cuprindea un poem scris de Mao (1893-1976) şi era articolul cel mai valoros dintre obiectele furate, printre care se mai afla un timbru chinez emis în 1968 cu sloganul "Toată ţara este roşie", unul dintre cele mai scumpe din lume fiind estimat la 13,8 milioane de yuani (1,7 milioane de euro) în 2018.

Proprietarul era colecţionarul Fu Chunxiao, membru al Societăţii de Filatelie din Hong Kong şi organizator al unor expoziţii cu obiecte ale revoluţiei chineze şi care se afla în călătorie în momentul în care a avut loc furtul. Fiica lui este cea care a denunţat dispariţia obiectelor.

Pergamentul lui Mao a fost cumpărat ulterior de un bărbat cu 500 de dolari honkonghezi (54,9 euro). Crezând că este vorba de un fals, el l-a tăiat în două pentru a-l putea depozita, având în vedere că măsura 2 metri înălţime.

El l-a predat ulterior poliţiei, după ce autorităţile au lansat un apel public la returnarea obiectelor sustrase în urma acestui jaf.

Mao, lider al ţării timp de 27 de ani şi responsabil al unor iniţiative care au provocat moartea a milioane de persoane în timpul Revoluţiei Culturale, este studiat şi pentru latura lui poetică şi calităţile sale caligrafice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel