Manifestații la Glasgow. Oamenii au ieșit în stradă pentru a cere soluții concrete la problemele climatice

Pexels
Pexels

Sâmbătă are loc o manifestație la Glasgow, orașul care a găzduit conferința pentru climă COP26. 

Mii de persoane se adună sâmbătă, sub ploaie şi vânt, pentru o manifestaţie care va traversa oraşul scoţian Glasgow, pentru a cere soluţii ecologice şi juste la summitul ONU privind clima COP26, relatează EFE, citat de Agerpres. 

Organizatorii Zilei globale pentru justiţie climatică speră să adune aproximativ 100.000 de persoane la acest marş prevăzut să înceapă la ora locală 12:00 (aceeaşi oră GMT) în parcul Kelvingrove, în apropiere de locul de desfăşurare a reuniunii COP26.

Nume mari din rândul militanților pentru mediu vor lua parte la manifestații

Activişti precum Leonidas Iza de la Confederaţia Naţionalităţilor Indigene din Ecuador şi Veronica Gago de la platforma argentiniană Ni Una Menos (Nici una mai puţin) vor lua parte la eveniment, care este susţinut, printre altele, de platforme de mediu, indigene, sindicale şi de femei.

Într-o atmosferă care se anunţă a fi festivă, deşi sub un control intens al poliţiei şi atenuată de condiţiile meteorologice, manifestanţii vor străbate oraşul Glasgow timp de aproximativ cinci ore, până când vor ajunge la Glasgow Green Park.

Proteste în paralel în alte 200 de locuri din lume

Sâmbătă vor avea loc proteste paralele în 200 de locuri din întreaga lume, de la Seul la Rio de Janeiro, trecând prin Manila, Mexic, Lisabona, Los Angeles şi Nairobi.

Marşul are loc la o zi după ce aproximativ 25.000 de tineri, conduşi de activista suedeză Greta Thumberg, au ieşit pe străzile oraşului pentru a cere liderilor politici să pună capăt "bla-bla-urilor de la COP26 şi să găsească soluţii imediate la criza climatică.

Greta Thunberg, concluzie dură după summitul COP26

Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) este "un eşec", a afirmat vineri activista ecologistă suedeză Greta Thunberg, în timpul unei manifestaţii la Glasgow, unde se desfăşoară COP26, relatează AFP şi dpa, citează Agerpres.

"Nu este un secret pentru nimeni că (summitul) COP26 este un eşec", a declarat ea în faţa câtorva mii de tineri activişti pentru mediu adunaţi la Glasgow, numind conferinţa o "sărbătoare a 'business as usual'-ului şi a blabla-ului", aşa cum se referă de obicei adolescenta suedeză la acţiunile responsabililor politici privind clima.

"Ei nu pot să nu ţină cont de consensul ştiinţific şi nu ne pot ignora", a mai spus Greta Thunberg.

"Liderii noştri nu ne arată calea, aşa arată leadership-ul", a continuat ea, făcând semn către mulţime.

"Regii noştri sunt goi", a declarat Greta despre liderii adunaţi la summitul COP26 privind schimbările climatice.

"Istoria îi va judeca aspru", a adăugat ea, acuzându-i încă o dată pentru lipsa de acţiune şi referindu-se la un "festival de greenwashing (dezinformare ecologică)".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel