Urmărește emisiunea live


Mandatul Parlamentului, prelungit cu trei luni. Alegeri în luna martie

Mandatul parlamentar trebuie prelungit cu trei luni, devenind cel mai lung din istoria democratică, în cazul în care nu vor avea loc alegeri anticipate. La această situație s-a ajuns datorită a două prevederi din Constituție a căror efecte ”perverse” nu au fost anticipate.

La fiecare ciclu electoral, acestea împing cu câteva zile spre Revelion data alegerilor. După adoptarea Constituției, alegerile au avut loc pe 27 septembrie, pentru a evita riscul meteo și pentru a permite constituirea Guvernului și adoptarea bugetului pentru noul an până la Sărbători. La fiecare patru ani, alegerile au fost decalate cu câteva zile: 3 noiembrie, 26 noiembrie, 28 noiembrie, 30 noiembrie, 9 decembrie. În 2016, alegerilor vor avea loc pe 11 decembrie.

Alegeri parlamentare, de Revelion

Eugen Nicolicea, parlamentar cu experiență în Comisia Juridică a Camerei, a explicat pentru DCNews de ce vom ajunge să organizăm alegeri de Revelion.

”Constituția impune convocarea Parlamentului în cel mult 20 de zile de la data alegerilor. Această prevedere are un rol important în evitarea alunecării spre dictatură: fără ea, dacă rezultatul alegerilor nu convine, s-ar putea amâna sine die convocarea noului Parlament. Tot în Constituție scrie că mandatul Parlamentului este de patru ani. Să luăm exemplul din acest an.  Actualul Parlament a început pe  19 decembrie 2012 și trebuie să funcționeze până în data de 19 decembrie 2016. Alegerile nu pot fi organizate mai devreme de 20 de zile, cum spuneam. Deci, cel mai devreme am putea avea alegeri într-o duminică începând din 2 decembrie.  Adică pe 4. Cel mai târziu, alegerile pot avea loc în data de 19 martie, pentru că în Constituție se prevede că alegerile vor fi organizate în cel mult 3 luni de la încheierea mandatului parlamentar”.

Puterea nu vrea alegeri în ianuarie

Partidele aflate la Putere vor să evite organizarea alegerilor în plină iarnă. Factura la întreținere și prețurile mai mari ale alimentelor generează nemulțumiri care se reflectă într-un vot negativ. Pe de altă parte, nici nu pot ”trage” alegerile mai devreme, în lunile de toamnă. Ca urmare, singura soluție pentru a nu organiza alegeri de Revelion ar fi prelungirea mandatului parlamentar cu cele trei luni permise de Constituție și organizarea de alegeri în luna martie. O astfel de mișcare va fi intens contestată de presa anti-parlamentari, pentru că oferă trei luni de mandat în plus aleșilor,  în vreme ce Opoziția din acel moment va protesta pentru că Guvernul rămâne cu trei luni în plus la butoane.

Șansa din 2016, pierdută

Disputa privind data alegerilor parlamentare  din 2016 a opus PSD, pe de o parte, Guvernul Cioloș, PNL și PMP, de celalată. PSD dorea alegeri în 4 decembrie, temându-se că electoratul în vârstă ar putea absenta în 11 decembrie, din cauza condițiilor meteo de iarnă. PNL consideră că în minivacanța dintre 30 noiembrie-7 decembrie, electoratul cu venituri peste medie din zonele urbane ar putea pleca la ski și ar vota în măsură mai mică. În acest ciclu electoral, calendarul permitea să recuperăm cinci zile, depărtându-ne de perioada sărbătorilor. Guvernul a optat pentru 11 decembrie, așa că la următorul ciclu data alegerilor se va apropia cu câteva zile de Revelion .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel