EXCLUSIV  Protocoale secrete. Manda: "Le îngreuna activitatea SRI-ului" - VIDEO

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, a detaliat într-un interviu pentru DC News câteva aspecte legate de protocoalele secrete făcute cu SRI de diverse instituţii.

Practic, discuţia din interviul nostru cu Claudiu Manda a pornit de la "cine pe cine controlează?" cât de necesare au fost acele protocoale secrete:

"În Germania este o lege specială, nu un articol de lege, care stabileşte modul de control asupra serviciilor secrete. Din punctul meu de vedere nu este nevoie de protocoale secrete. Şi mai ales că vorbim de protocoale secrete pe care nimeni nu le-a văzut multă vreme, nu ştiai ce scrie în ele. Există suspiciuni în multe dintre ele: fie că s-a adăugat la lege, competenţă într-o parte sau în cealaltă, că s-au stabilit mecanisme pe lângă lege. Toate acestea trebuie să înceteze şi SRI să-şi facă misiunea stabilită de lege şi care să fie la fel ca a serviciilor unor ţări europene sau chiar Statele Unite", a declarat Claudiu Manda.

Dacă protocoalele au fost făcute la secret se poate spune că sunt la limita legii sau chiar încalcă legea? La ce au folosit?

"Una dintre explicaţii este că era nevoie de trasabilitate: să se ştie modalitatea de cooperare, de colaborare etc. În celebrul protocol SRI-PÎCCJ - se ştie că atunci când se observă o faptă penală SRI să informeze Parchetul, scrie în lege - trebuia spus cum se face, care este procedura. Faptul că ei ar fi trebuit să sesizeze aceste lucruri, să ştiţi că, din discuţiile pe care le-am avut cu cei din Serviciul Român de Informaţii, câteodată le îngreunează activitatea şi misiunea. Pentru că, de exemplu, verifici un caz de terorism sau de spionaj şi în contextul în care observi că se face o încălcare a legii la Codul Penal de orice fel fiind bligaţi să informeze Parchetul se putea ca tot acel caz urmărit să cadă. Legea e din 1991, cred", a explicat senatorul.

Răspunsuri mai ample din interviul pe aceste subiecte cu Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, le puteţi urmări în materialul video de mai jos:

VIDEO

Vezi şi: Claudiu Manda, interviul momentului la DC News. Declarațiile zilei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel