Mănânci semințe prăjite? Atunci trebuie să știi la ce RISCURI te expui. Sunt adevărate bombe cu ceas pentru organism

Seminţele de floarea soarelui, prăjite şi sărate, ne pot îmbolnăvi de rinichi / Pexels
Seminţele de floarea soarelui, prăjite şi sărate, ne pot îmbolnăvi de rinichi / Pexels

Nu doar că sunt bombe calorice (da, seminţele îngraşă!) dar pot fi un real pericol pentru întregul organism, mai ales pentru rinichi dacă sunt sărate.

Consumate în starea lor naturală, crudă, sau coapte la cuptor, seminţele de floarea-soarelui, cât şi cele de dovleac, sunt o sursă excelentă de sănătate. Aceste seminţe sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan şi cupru.

Prăjite cu sare, însă, ele devin un pericol, pentru rinichi şi ficat.

- Rinichii sunt afectaţi de sarea în exces.

- Sunt toxice pentru ficat, din cauza uleiurilor care, la temperaturi ridicate, dezvoltă compuşi cancerigeni.

- Cresc riscul de cancer al colonului, provoacă hipertensiune.

Nutriţioniştii mai spun că explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, are drept cauză şi consumul de alimente foarte sărate, printre care şi seminţele prăjite. Printre pericolele consumului de seminţe sărate se numără hipertensiunea şi bolile asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal. Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui să evite pe consumul de seminţe sărate. Motivul: sarea în exces favorizează retenţia de apă în organism.

Seminţele de floarea soarelui au şi beneficii

Consumate în stare crudă sau prăjite la cuptor şi adăugate la salate şi la diferite preparate din legume, seminţele de floarea-soarelui, asigură chiar succesul curelor de slăbire, datorită cantităţii mari de proteine pe care o conţin. Conţin grăsimi sănătoase, fibre şi proteine, vitamine şi minerale. Au un conţinut bogat în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge). Conform specialiştilor, 35 gr de seminţe de floarea soarelui conţin: 61% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR  de magneziu, 26% din DZR de seleniu şi 23% din DZR de fosfor.

Nu e nevoie să renunţaţi total la obiceiul de a sparge seminţe, însă reţineţi că 100 de grame de seminţe prăjite şi sărate de floarea-soarelui conţin peste 250 de calorii. Însă un consum moderat nu va atrage prea multe efecte negative asupra organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel