Mănânci mai puțin, trăiești mai mult. Ce spun studiile despre beneficiile restricției calorice

Restricția calorică poate preveni riscul apariţiei bolilor legate de îmbătrânire şi se pare că ne poate ajuta chiar să trăim mai mult, sugerează studiile.

De zeci de ani, cercetătorii au observat că restricţia calorică tinde să prelungească viaţa la anumite specii de animale, dar în cazul oamenilor situaţia încă nu este lămurită pe deplin. Studiile pe această temă continuă să aducă noi dovezi.

Într-un astfel de studiu, cercetătorii au examinat efectele restricţiei calorice asupra unui eşantion de 53 de bărbaţi sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 50 de ani. Participanţii au fost repartizaţi în mod randomizat, fie într-un grup de restricţionare a caloriilor, fie într-un grup de control în care avea posibilitatea de a consuma tot ceea ce doreau.

După doi ani, cei din grupul de limitare a caloriilor au pierdut până la 20 de kilograme (9 în medie), în timp ce participanţii din grupul de control şi-au menţinut ponderea.

Participanţii studiului care şi-au redus caloriile zilnice cu până la 15% timp de doi ani au avut două efecte benefice în comparaţie cu persoanele care şi-au menţinut stilul de alimentaţie normal:

• au avut o rată metabolică la nivel redus
• au prezentat niveluri mai mici de „stres oxidativ", un proces care poate deteriora celulele

Atât metabolismul mai lent, cât şi stresul oxidativ redus au fost legate de un risc mai mic de boli care apar odată cu inaintarea în vârstă, cum ar fi diabetul şi cancerul, potrivit studiului. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează faptului că un metabolism lent duce la un stres oxidativ mai mic, ceea ce la rândul său, duce la o mai mică deteriorare a celulelor şi a organelor per total.

Prin restricție calorică se impulsionează procesul de autofagie - mecanismul prin care celulele procesează părțile deteriorate, le reciclează și le transformă în componente noi. Aici se află secretul longevității.

Restricția calorică este complet diferită de o cură de slăbire, reducerea greutății fiind doar un efect secundar, ținta principală este longevitatea. 

Atenție totuși, restricția calorică este o metodă ce poate deveni periculoasă dacă este adoptată brusc și fără indicația unui medic nutriționist. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel