Managerii de firme îi dau dreptate lui Băsescu: numărul angajaților va scădea

Managerii societăților comerciale confirmă spusele președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora rata șomajului va crește în România. Un comunicat remis de INS prezintă opiniile managerilor din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii în legătură cu tendințele pentru evoluția economiei în perioada august - octombrie 2013, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit indicatorului sold conjunctural.

Soldul conjunctural indică percepţia respondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

[caption id="attachment_359932" align="alignleft" width="310"] foto: evz.ro[/caption]

Președintele Traian Băsescu atrăgea atenția, luni, că rata șomajului în România se apropie de 8%, existând chiar posibilitatea să ajungă până la 8,5%, potrivit datelor Eurostat aferente lunii iulie. "Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială", spunea șeful statului, care pare să facă notă concordantă cu managerii societăților comerciale interogați de INS.

Managerii prognozează scăderea numărului de salariați din industria prelucrătoare, cu 4%, construcții, cu 5%, servicii, cu 7%, în timp ce pentru comerțul cu amănuntul numărul de salariați este estimat să înregistreze o creștere cu un procent.

Industrie prelucrătoare 

Managerii din industria prelucrătoare preconizează o creștere a producției cu 4%. Și prețurile produselor industriale ar urma să crească, tot cu 4%.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o scădere cu 4%.

Construcții

Managerii preconizează o stabilitate a volumului producției, în timp ce stocul de contracte și comenzi va scădea cu 4 procente.

Pentru numărul de salariați se estimează o scădere cu 5%, în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să fie majorate cu 6%.

Comerț cu amănuntul

Activitatea economică ar urma să înregistreze o scădere cu un procent, iar volumul total al vânzărilor de mărfuri, o creștere cu 1%.

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va scădea tot cu un procent.

Angajatorii prognozează o creștere, cu 1%, a numărului de salariaţi, în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor crește cu 12%.

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) crește cu 3%, în timp ce numărul de salariați ar urma să scadă cu 7%.

Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor crește cu 2 procente.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel