Mălaimare, un nou caz Mircea Diaconu, în vizorul ANI

Mihai-Malaimare
Mihai-Malaimare

Demisia lui Mihai Mălaimare din funcția de membru al Consiliului Național al Audiovizualului este una "de onoare". Precizarea a venit chiar de la Mălaimare, acesta considerând drept "stranie" decizia ANI de a iniția o cercetare în privința sa, suspicionându-l de incompatibilitate, din moment ce are un document de la Parlament, potrivit căruia funcţiile de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca sunt compatibile.

"Eu am cerut un punct de vedere al Comisiei Juridice a Parlamentului, care mi-a remis o scrisoare prin care se spune că situaţia mea trebuie judecată ţinând cont şi de Legea 161 (din 2003, n.r.), care este legea incompatibilităţilor, lege în care se prevede clar că secretarii de stat şi membrii CNA pot îndeplini funcţii din domeniul artistic. Deci lucrurile erau limpezi. Pe de altă parte, eu, în declaraţiile mele de interese, am scris mereu că sunt directorul Teatrului Masca. Eu nu am făcut un secret din chestiunea asta. Că ANI se trezeşte după 4 ani (de când a fost numit Mălaimare membru al CNA, n.r.) să se pregătească să mă declare incompatibil îmi sună foarte straniu", a declarat, marți, pentru Mediafax, Mihai Mălaimare.

Precizând că are un document de la Parlament - instituţia care l-a numit în funcţia de membru titular al CNA în anul 2008 -, potrivit căruia funcţiile de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca sunt compatibile, Mihai Mălaimare a precizat că demisia sa din CNA  este "o demisie de onoare", pentru că recunoaşte "ideea de stat de drept".

Mălaimare a explicat și motivele pentru care a decis să-și înainteze demisia, în pofida faptului că ANi a inițiat doar o cercetare.  "În lumea mea, oamenii, prietenii şi cei cu care m-am sfătuit mi-au spus «Nu demisiona, pentru că nu e o cutumă demisia, pentru că cercetarea ANI va continua». Problema mea este însă de alt ordin. Eu consider că statul de drept are instituţii care au dreptul să facă afirmaţii. ANI este o instituţie a statului de drept român, atât cât este el şi, dacă o instituţie abilitată a statului de drept face astfel de afirmaţii, eu, demnitar, sunt obligat să demisionez. Pe de altă parte, nu vreau să arunc niciun fel de suspiciune, de umbră asupra instituţiei la care am funcţionat şi nici asupra instituţiei care m-a trimis acolo, recte Guvernul României. Deci este o problemă personală a mea şi a statului de drept din România", a spus Mihai Mălaimare.

În situaţia în care ANI va da o decizie referitoare la o eventuală incompatibilitate a sa, Mihai Mălaimare a declarat ferm că își va apăra drepturile în instanță, în care va cere "daune mari". "Dacă eu voi pierde, atunci cariera mea s-a încheiat, cariera mea de român. Pentru că, în conformitate cu Legea ANI, dacă eu pierd, mă dau afară şi de la teatru, deci nu mai am voie să fiu trei ani demnitar. Un proces poate să dureze doi-trei ani. Eu am 62 de ani, plus încă doi ani (cât ar dura procesul, n.r.), plus încă trei în care nu aş avea voie să practic meseria asta în România, sunt 60 şi ceva de ani în care mă voi fi săturat de viaţă", a afirmat Mihai Mălaimare.

Acesta s-a declarat că nu înțelege demersul inițiat de către ANI, abia acum, după patru ani de la numirea sa în funcţia de membru al CNA.

"Abia acum m-au informat. Am sentimentul că este urmare a unei delaţiuni. Am doar sentimentul, nu am nicio dovadă şi atunci vă comunic un sentiment, dar nu pot să fac o afirmaţie. Pe de altă parte, ANI a încălcat legea, adică mi-a trimis scrisori ordinare, când ei trebuie să trimită scrisori recomandate cu obligaţia de a răspunde. Ce să mai discutăm? Dar asta este, mă încăpăţânez să cred că suntem într-un stat de drept şi că astea sunt erori regretabile, dar posibile", a explicat Mihai Mălaimare.

Întrebat dacă ANI s-a autosesizat sau a fost sesizată în cazul său, Mihai Mălaimare a spus: "În scrisoare, ei spun că s-au autosesizat şi, iarăşi, având în vedere respectul meu faţă de societatea românească, nu am de ce să nu-i cred. Dar, când mă voi întâlni cu ei, voi vedea dosarul. Dacă delatorul a avut curajul să semneze delaţiunea, atunci voi vedea cine este şi vă voi spune. Părerea mea este că nu a avut curajul şi eventual a dat un telefon. Dar eu nu exclud posibilitatea ca ANI să se fi autosesizat. Dar, în condiţiile în care 4 ani nu s-a autosesizat - iar CNA nu este ultima instituţie din angrenajul românesc, ca să zic aşa, în jurul CNA au fost scandaluri suficiente ca ANI să se autosesizeze, dacă era cazul să se autoseziseze - şi atunci mă întreb şi eu cum Dumnezeu de s-a întâmplat tocmai acum? Ei, se întâmplă, că aşa e la noi".

Întrebat de ce crede că funcţia de membru CNA ar putea fi considerată incompatibilă cu cea de manager al unei instituţii de cultură, Mihai Mălaimare a spus: "Nu există nicio justificare a acestei minim posibile incompatibilităţi care se regăseşte în Legea audiovizualului. Nu-mi dau seama de ce, în 2002, am gândit noi - că în 2002 eram şi eu pe acolo (în Parlament, n.r.) - nu îmi dau seama de ce s-a gândit aşa atunci, de ce actorii, artiştii erau excluşi de la chestiunea asta. Dar cert este că, în 2003, am încercat să reparăm lucrul ăsta prin Legea incompatibilităţilor (Legea 161, n.r.). Numai că în perioada aceea s-au făcut mii de legi (...) care au trecut prin Comisiile parlamentare şi ca în multe alte situaţii s-a omis armonizarea celor două legi care privesc acelaşi domeniu (domeniul audiovizualului, n.r.). În Legea audiovizualului este interdicţie, dar în legea ulterioară şi care vorbeşte inclusiv despre membrii CNA, Legea 161 din 2003, se spune că se poate (să ocupi funcţii de conducere la instituţii artistice, n.r.). Or în secunda în care o lege ulterioară vine şi spune că se poate, orice logică îmi spune că ori legea anterioară trebuia amendată, ori trebuia să existe o specificaţie anume, în sensul că Legea 161 nu ar fi trebuit să-i nominalizeze concret pe membrii CNA. Or acolo se face vorbire clară despre membrii CNA. Altminteri cine mi-ar fi dat hârtia aceea (pe care o are de la Parlament, n.r.)?".

În legătură cu activitatea ANI, Mihai Mălaimare își dorește ca instituția să nu mai aibă "aerul de poliție": "Nu vreau să fac niciun fel de declaraţie legată de ANI - aud că unii dintre foştii mei colegi parlamentari sunt mai virulenţi în exprimare -, dar eu cred că această instituţie îşi găseşte necesitatea într-un singur sens. Ea ar trebui să dea avize de compatibilitate. Adică, atunci când cineva este numit demnitar, înainte ca el să presteze jurământul, ANI ar trebui îi dea şefului instituţiei respective un aviz de compatibilitate. Pentru că, până la urmă, milităm pentru o societate românească coerentă, civilizată, lipsită de golănii. Or, dacă tu faci din asta o instituţie care are mai degrabă aerul de poliţie, nu rezolvăm problema. Aşa cred eu", a mai spus Mihai Mălaimare.

Mihai Mălaimare a fost validat ca membru titular al CNA în octombrie 2008, de Parlament, mandatul său urmând să expire în 2014. Regizor, iniţiator şi director al Teatrului Masca din Bucureşti din 1990, potrivit CV-ului publicat pe site-ul CNA, Mihai Mălaimare a mai fost, înainte de a deveni membru CNA, preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO (2008), preşedinte al Comisiei pentru Cultură - Camera Deputaţilor (2000- 2004), parlamentar (între 2000 şi 2008), membru PNL (2002 - 2008), membru al PSD (1995 - 2002) şi membru PCR (1972 - 1989).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel